Vek harmonike – Luka Juhart

Interpretacije slovenačkog harmonikaša i pedagoga Luke Juharta. Slušaćete kompoziciju „Paravis” za harmoniku, klarinet, basklarinet, elektroniku i kamerni orkestar Eduarda Demeca i „Trčanje za vetrom” za klarinet, gitaru i harmoniku Uroša Rojka.

Rođen 1982. godine, Luka Juhart je diplomirao na Konzervatorijumu u Trosingenu u Nemačkoj, u klasi Huga Nota, a postdiplomske studije je završio kod čuvenog pedagoga Štefana Husonga na Konzervatorijumu u Vircburgu. Juhart je posvećen širenju literature za svoj instrument, zbog čega je do sada naručio preko četrdeset novih komada za solo harmoniku i ansamble. Redovno sarađuje sa klarinetistom i kompozitorom Urošem Rojkom, sa kojim svira u triju Kvo Vadis, kao i sa francuskim avangardnim kompozitorom, slovenačkog porekla, Vinkom Globokarom.

Na početku emisije ćete čuti kompoziciju Paravis za harmoniku, klarinet, basklarinet, elektroniku i kamerni orkestar Eduarda Demeca. Autor, inače rođen u Bolcanu, izabrao je harmoniku, kao tipičan instrument alpske regije, da bi napisao kompoziciju obojenu lokalnim zvukom. Kako sam kaže, pisao je muziku o muzici. Harmonika i klarineti su ozvučeni, a zvuk se tokom živog izvođenja obrađuje putem osmokanalne miksete. Sekvence sastavljene od dvanaest akorda razdvaja elektronika mikro-intervalima i glisandima. Deonica harmonike je veoma zahtevna, a kritičarima nije promakao Juhartov „maestralan način interpretacije".

U drugom delu emisije čućete ciklus od sedam minijatura Trčanje za vetrom za klarinet, gitaru i harmoniku Uroša Rojka. Ovaj ciklus nastao je kao porudžbina za festival Radovljica 2010. godine. U delu su obrađeni fragmenti iz Rojkove kamerne opere Kralj David, lirom i mačem, koja je pisana na tekst Marka Gintera. Opera govori o apsurdnosti žudnje za materijalnim stvarima, jer je sve prolazno, odnosno „trčanje za vetrom" - što je slovenački prevod citata iz Starog zaveta. U Daničićevom prevodu, isti citat glasi: „muka duše".

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво