Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Srđana Vučinića na zbirku priča Dejana Simonovića „Rastrojstva” koju je nedavno objavila Književna radionica „Rašić” iz Beograda.

Opredeljenje za humoristički i satirični pristup stvarnosti i životu dosledan je postupak Dejana Simonovića kojim se knjiga Rastrojstva prirodno nastavlja na njegove prethodne romane, poput Besposličara (2015), Prikaze (2011), Zaklona (2010). U zbirci priča Rastrojstva okupljeni su likovi sa margine života, rođeni gubitnici koji su večito podređeni životnim okolnostima i moćnijim ljudima, bilo da je reč o beskućnicima, podjarmljenim službenicima, ugnjetenim supružnicima, bilo da su u pitanju osobe manijakalno opsednute sitnicama i detaljima ili, pak, mesijanskim idejama. Komentarišući priče: „Samozvanac", „Popravljamo kišobrane", „Poruka", „Na svoju ruku", „Odluka", „Kviz", „Sprava za mučenje", „Izlet" i „Otisak", Srđan Vučinić zaključuje: „Simonovićevi gubitnici nesumnjivo evociraju sećanje na junake ruskih klasika 19. veka, i mnogi od tih suvišnih ljudi tokom čitanja Rastrojstva kao da defiluju pozadinom pripovedačke pozornice: od arabeski i groteski Gogoljevih činovnika, preko titularnih savetnika Dostojevskog koji se sladostrasno opijaju vlastitim porazom, pa sve do likova Čehova iz kratkih priča i humoreski, efektno redukovanih na iskliznuća karikature i krokija... Na drugom polu Simonovićeve knjige nalazi se ona nušićevska humoristička tradicija u našoj književnosti, ismevanje naravi, njihovih mana, nakaznosti i skučenosti koje oblikuju dominantnu atmosferu i sistem vrednosti u jednom društvu".

Urednica emisije Tanja Mijović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Hronika Hronika

Autor:
Tanja Mijović

Kao kulturno-informativani nedeljnik Trećeg programa, HRONIKA svakog ponedeljka donosi osvrte i prikaze aktuelnih pojava i dešavanja u umetnosti i nauci. [ detaljnije ]