Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Petra Jončića na filmove Martina Mekdone „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” i Rubena Estlunda „Skver”, prikazane na 46. FEST-u, a potom osvrt Dejana Petrovića na filmove Žulijana Farua „U domenu perfekcije” i Sergeja Loznice „Dan pobede” koje je mogla da vidi publika 68. Berlinala, održanog u nemačkoj prestonici od 15. do 25. februara.

Manje rediteljski, a više scenaristički talenat Martina Mekdone u Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju prepoznaje se kroz pozivanje na američku tradiciju i estetiku crne komedije odevene u palanački noar. Međutim, kako ocenjuje Petar Jončić, mnogi likovi su ipak ostali na nivou krokija, zabavni i nadrealni u isto vreme, ali nedovoljno iskorišćeni u zapletu koji je prilično trivijalan: majka ubijene ćerke nije zadovoljna istragom i pokušava da skrene pažnju na taj događaj postavljanjem tri bilborda u kojim lokalnu policiju optužuje za nemar.

S druge strane, Skver je jedan od retkih filmova u kojem se autor uhvatio u koštac sa modernom umetnošću i njenim licemernim uticajem na svakodnevni život. Ruben Estlund, koji je kao i njegov kolega Martin Mekdona i reditelj i scenarista svog filma, otvorio je pitanje parodiranja šablonskih obrazaca visoko tolerantnog švedskog društva: milostivosti prema napuštenim licima, prosjacima i osobama ometenim u razvoju.

* * *

Neobično strukturisan, čak eksperimentalni dokumentarac Žulijana Farua U domenu perfekcije posvećen je legendarnom teniseru Džonu Mekinrou. Pariski turnir „Rolan Garos" ovde je poprište na kojem iskusni francuski veteran - uz naraciju režisera i glumca Metjua Emerika - analizira tajne Mekinroovog uspeha i iz svoje bogate privatne arhive mečeva izvlači paradigmatične momente u kojima se kamere sportskih televizijskih stanica najčešće isključuju iz svojih prenosa, piše Dejan Petrović.

Takođe dokumentarno ostvarenje Sergeja Loznice Dan pobede prati događaje u berlinskom parku „Treptover" prilikom proslave 9. maja, dana kada je zvanično zavrešen Drugi svetski rat. U filmu su prikazani često patetični i komičini načini i sredstva slavljenja ovog istorijskog događaja, a autor se, sledeći svoj minimalistički stil, nipošto ne meša u stavove svojih protagonista, već svima daje podjednaku mogućnost da se izraze.

Urednica emisije Tanja Mijović.



Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара