Nova diskografija – Šaron Bezali i Vladimir Aškenazi

Večeras predstavljamo kompakt-disk flautistkinje Šaron Bezali i pijaniste Vladimira Aškenazija koji je u oktobru objavila diskografska kuća BIS.

Na ovom izdanju nalaze se sonate Sezara Franka, Gabrijela Forea i Sergeja Prokofjeva, od kojih je samo poslednja originalno komponovana za flautu, dok su druge dve zapravo violinske sonate u aranžmanima za flautu.

Ova instrumentalistkinja je poslednjih dvedeset godina objavila oko četrdeset albuma za diskografsku kuću BIS, koji su doprineli njenom ugledu na međunarodnoj sceni. I na ovim izdanjima, i na brojnim koncertima, Bezalijeva je bila zastupnik novih dela za svoj instrument, izvodeći preko dvadeset novih koncerata za flautu koji su napisani upravo za nju. I ovim izdanjem, ona je nastojala da obogati repertoar za flautu, sada izvodeći Frankovu sonatu u aranžmanu Žan-Pjera Rampala, dok je Sonatu u A duru Gabrijela Forea sama transkribovala.

Kritičar magazina „Gramofon" izražava izvesne sumnje u to koliko su uspele ove transkripcije, navodeći na primeru Frankove sonate da su mnoge deonice morale biti transponovane za oktavu zbog samog opsega instrumenta, međutim, sviranje Šaron Bezali je tako uverljivo, precizno i atraktivno da sam materijal zvuči prirođen prodornom zvuku flaute. Uz to, flautistkinja na ovom albumu ima i izvanrednu podršku u liku Vladimira Aškenazija, čija je klavirska pratnja angažovana i osećajna.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи