Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Dejena Petrovića na filmove Marka Majersa „Moj prijatelj Damer” i Denija Gilroja „Advokat”, koji se nalaze u programu 46. FEST-a, a potom tekst Srđana Vučinića „Humor i jeza ponora: pred slikama Igora Vasiljeva”, napisan povodom retrospektivne izložbe ovog umetnika, kojom se obeležava devedeset godina od njegovog rođenja.

Film Marka Majersa Moj prijatelj Damer, snimljen prema istoimenoj grafičkoj noveli Džona Bekderfa, biće prikazan je u programskoj selekciji „Thrills and Kills". Protagonista je jedan od najzloglasnijih američkih serijskih ubica, Džef Damer, koji je tokom trinaest godina ubio sedamanaest mladih muškaraca i dečaka, sve dok 1991. godine nije uhapšen. Međutim, umesto rekonstrukcije višegodišnjeg ubilačkog pira, u filmu je prikazano Damerovo odrastanje, zaključno sa srednjom školom kada je ciklus zločina i otpočeo.

U programskoj selekciji „Fest 46 gala" biće predstavljeno novo ostvarenje Denija Gilroja Advokat. Radnja filma se dešava u sudnici, a glavni junak je Roman Izrael, vremešni advokat koji je čitavu svoju karijeru proveo u senci starijeg kolege i partnera. Po oceni Dejana Petrovića, Advokat je zanimljiv film sa jasnom moralnom porukom i u tom pogledu uspešniji od mnogih sličnih žanrovskih ostvarenja, pri čemu posebno treba istaći izvanrednu rolu Denzela Vošingtona u njemu nesvojstvenoj ulozi.

* * *

Retrospektivnu izložbu istaknutog i prerano preminulog umetnika, Igora Vasiljeva (1928-1954), organizovala je Fondacija „Plavo" u beogradskoj Galeriji 212. Izložba je otvorena od 20. februara do 2. marta, a posetioci će moći da vide oko trideset slika u tehnici ulja na platnu, kartonu i pausu, nastalih početkom 50-ih godina, iz svih stvaralačkih faza ovog umetnika. Po rečima Srđana Vučinića: „Pratimo na ovoj izložbi našeg slikara kako se otiskuje iz sfere oneobičenih žanr-scena i psiholoških portreta žitelja poratnog Beograda u nadstvarne predele fantastičnih vizija, halucinantnog i oniričkog. Mada je verovatno tačnije reći kako je sve to za njega jedna nedeljiva realnost u mnogim svojim obličjima - od beogradskih predgrađa i njihovih pitoresknih protagonista na dnevnoj svetlosti, do deliričnih, sablasnih predela travestirane bajke u iracionalnoj rasveti noći; jedna nedeljiva pozornica života uhvaćena u različitim i kontrastiranim valerima svojim, različitim intenzitetima i odnosima svetla i tame, htonskog i solarnog, demonskog i božanskog".

Urednica emisije Tanja Mijović.



Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво