Stereorama – Džez panorama

Put gitare u džezu (1)

Inspiracija za ciklus emisija pod naslovom „Put gitare u džezu" nastala je iščitavanjem knjige istog naslova našeg uvaženog publiciste i odličnog poznavaoca džeza - Svetolika Jakovljevića. Sa njegovim dopuštenjem biće citirani pojedini delove knjige.

Tokom istorije džez muzike gitara je pretrpela najviše konstrukcionih promena, kojima se stvarala posebna boja zvuka od klasične gitare, preko električne do gitarskih sintisajzera. Početkom dvadesetih godina prošlog veka, u vreme prvih zabeleženih snimaka džez muzičara, gitara je bila skrajnuta, jer su vodeći instrumenti bili truba, trombon i klarinet, potom saksofon i klavir, dok je ritam od duvačkih instrumenata držala tuba ili, od žičanih instrumenta, grublji bendžo, koji je pravilno otkucavao ritam. Dvadesetih godina prošlog veka gitara je praktičan i jeftin instrument lutajućih bluz pevača ali i instrument muzički nadarenih emigranata iz mediteranskih zemalja, uglavnom iz Italije.

U prvoj emisiji biće predstavljeno nekoliko značajnih gitarista koji zauzimaju istaknuta mesta u istoriji džez muzike: Loni Džonson, Edi Lang, Karl Kres, Džordž Barns i Fredi Grin.

Autor: Jadran Erčić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво