Majstori baroka

Kompozicije za čembalo Johana Kaspara Ferdinanda Fišera.

Johan Nikolaus Forkel, biograf Johana Sebastijana Baha, pišući o velikom nemačkom umetniku, svrstao je Johana Kaspara Ferdinanda Fišera među najveće kompozitore dela za instrumente sa dirkama tog doba, kao što su Froberger, Kerl, Pahelbel, Bukstehude i Bem. Ipak, danas je Fišer gotovo zaboravljen, a razlog tome je što je samo nekoliko njegovih paritura ostala sačuvana. Takođe, i pouzdani biografski podaci o ovom autoru su sporadični. Rođen je između 1650. i 1670. godine, u Nemačkoj ili u Češkoj, a više od četiri decenije proveo je na mestu kapelmajstora dvora u Badenu, kojim je dvadeset godina vladala markgrofica Sibila, velika zaštitnica umetnosti. Pretpostavlja se da je za potrebe dvorskih svečanosti, Fišer bio u obavezi da komponuje veliki broj dela, ali su ona nažalost najvećim delom danas izgubljena.

Na osnovu sačuvanih dokumenata, može se zaključiti da je Johan Kaspar Ferdinand Fišer bio pre svega kompozitor instrumentalne muzike, ali je pored toga komponovao i vokalne i to prvenstveno duhovne kompozicije. Njegov opus bio je inspirisan stvaralaštvom Žan-Batiste Lilija, u kojem je spajao tekovine francuskog i nemačkog baroknog stila.

Jedna od retkih zbirki koja je ostala sačuvana, jeste kolekcija komada za čembalo iz 1738. godine. Naslovljena Muzički Parnas ova zbirka je bila sačinjena od devet svita, od kojih je svaka nosila ime jedne od grčkih muza. Ono što se u njima najpre primećuje jeste neuobičajen redosled stavova. Naime, Fišer odbacuje šemu koju je utemeljio Froberger, a koju će kasnije preuzeti i drugi nemački autori, sa striktnim sledom Alemanda-Kuranta-Sarabanda-Žiga, već nakon Preludijuma uvodi niz različitih igračkih stavova, koji su najčešće napisani u istom tonalitetu, sa izuzetno razrađenim kontrapunktskim stilom.

Autor emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво