Gramofonija

Reprodukujemo album belgijskog ansambla Alarius sa snimcima Johana Sebastijana Baha i Fransoa Kuprena. Ploču je objavila produkcijska kuća Barok rekords 1963. godine.

Značajno je pomenuti da snimanje albuma koji večeras reprodukujemo detaljno opisuje Živeon Kornfield u svojim memoarima. On je bio prvi producent tada mladog ansambla posvećenog baroknoj muzici, te navodi da je ideju za album dobio na koncertu tokom turneje u Kanadi. Alarius je uživo delovao veoma spontano i energično, izvođeći dela malo poznatih autora u maniru popularne muzike. Kako Kornfeld nije posedovao adekvatnu opremu za snimanje ovakvog ansambla, zakazao je termine u radio stanici CKVL-FM koja za vikend zatvorena, te je podmitivši osoblje, uspeo da dođe do studija i tehničara. Međutim, nakon ulaska u studio, ansambl je imao veliki problem da prevaziđe tremu od snimateljske opreme koja tada još uvek nije bila deo svakodnevice muzičara, te ime je bilo potrebno više vremena. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, članovi ansambla su ipak uspeli da uspostave koncertnu atmosferu, te su zapisi sa ovog snimanja bili prvi koje je Alarius objavio na vinilu, što je označilo početak kasnije veoma uspešne diskografske karijere, sa nekoliko gran prijeva za disk.

Snimanje ovog albuma dodatno je otežala okolnost što zgrada u kojoj se nalazila radio stanica nema lift, a kako je sve obavljano u tajnosti, pomoćno osoblje nije bilo na poslu. Zbog toga je bilo neophodno da članovi ansambla sa producentom sami unesu Vitmajer čembalo u studio i postave opremu, što je još usporilo proces. Kornfeld svedoči i da su belgijski umetnici bili nervozni jer su kao strastveni pušači bili nenaviknuti na zabrane pušenja u zatvorenom prostoru koje su za razliku od Evrope, u Kanadi tada bile na snazi, naročito u tonskim i filmskim studijima. Uprkos ovim poteškoćama, kanadski producent je realizovao veoma uspešne zapise koji su utrli put daljim diskografskim uspesima ovog ansambla.

Autor emisije Milan Milojković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво