Razum i osećajnost

Sonate za flautu Fransoa Devjena u interpretaciji članova ansambla Badinaž

Fransoa Devjen je rođen 1759. godine, ali se malo zna o njegovom muzičkom obrazovanju i životu pre dolaska u Pariz 1779, kada je postao fagotista orkestra Pariske opere. Godinu dana kasnije, Devjen je stupio u službu Kardinala de Roana, veoma uticajnog i beskrupuloznog aristokrate, koji je bio umešan u čuveni skandal sa dijamantskom ogrlicom čiji cilj je bila diskreditacija kraljice Marije Antoanete.

U burnim godinama oko Revolucije, Devjen je postao član Pariske nacionalne garde, gde je podučavao decu francuskih vojnika. Ova institucija je vremenom prerasla u Nacionalni institut za muziku a potom i Državni muzički konzervatorijum, gde je Devjen postao jedan od profesora, uz Goseka, Meila, Gretrija i Kerubinija, između ostalih.

Iako je najveći deo Devjenovog opusa posvećen kompozicijama za instrumente koje je sam svirao - flauti i fagotu - među njegovim delima se nalazi i nekoliko komičnih opera, veoma popularnih u revolucionarnom periodu. Uprkos ovim uspesima, čini se da je Devjen doživeo nervni slom, te je u maju 1803. godine primljen u sanatorijum, gde je narednog septembra i umro.

Urednica emisije Ivana Neimarević

broj komentara 0 pošalji komentar