Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu „Dom Bernarde Albe”, prema istoimenoj drami Federika Garsije Lorke, u režiji Bojane Lazić i produkciji Puls teatra iz Lazarevca.

Poslednja drama koju je Lorka napisao pre pogibije, Dom Bernarde Albe, zejedno sa Krvavim svadbama i Jermom, čini „ruralnu trilogiju" ovog španskog pesnika i dramatičara. Slika seoskog života u ovom delu je obeležena palanačkim duhom, malograđanštinom, surevnjivošću, ogovaranjem, te Bernarda Alba posle smrti drugog muža odlučuje da njenih pet kćeri moraju osam godina biti u žalosti i samim tim ih osuđuje na usedelaštvo. Izolovane iza debelih zidova, prinuđene da žive u polumraku večito zatvorenih prozorskih šalona, tek naslućujući bljesak sunca najjužnije pokrajine na tlu Španije, a neprestano osluškujući vesele povike žetelaca koji svakodnevno prolaze pored njihovog doma, žene iz Bernardine kuće su zapravo osuđene jedna na drugu, na ustreptalost vlastitih nerava i neutoljivu čežnju za muškarcem, piše Aleksandar Milosavljević.

Bojana Lazić svojim rediteljskim pristupom duboko uranja u poetsku dimenziju Lorkine drame, dekonstruiše komad, između ostalog radikalnim skraćivanjem, i nanovo ga konstruiše, no sada pažljivo prevodeći pesnikove reči, poetske slike i metafore na jezik teatra. U ovom kontekstu reč „tišina", prva i poslednja u ovom Lorkinom dramskom delu, kao da postaje svojevrsna okosnica specifičnog postupka adaptacije. Otuda je i njena predstava bremenita tišinama, a na momente se dramske junakinje glasnije međusobno sporazumevaju ćutanjem nego govorom.

Lik Bernarde Albe Biljana Kostantinović je izgradila oštrim, beskompromisnim stavom, grubošću koja poništava majčinstvo, prijateljstvo, a u pitanje su dovodena i njena pređašnja osećanja prema svojim muževima. U roli Bernardine majke pojavljuje se Ljubinka Josipović koja na scenu donosi ilustraciju tragičnih posledica onoga što Bernarda priprema svojim devojkama, a Ivana Nedeljković je u ulozi služavke dočarala razapetost između dva sveta - onog kojim vlada Bernarda i onog kojem pripadaju devojke. Uloge Bernardinih ćerki igraju Jelena Cvijetić, Ana Ćuk, Mihaela Stamenković, Maja Jovanović i Milica Sužnjević i svaka od njih je na svoj način nijansirala pojedinačne karaktere, istovremeno gradeći i svojevrsni kolektivni lik žrtve. Predstava Dom Bernarde Albe je značajan događaj i u kontekstu repertoarske politike najmlađeg domaćeg pozorišta, lazarevačkog Puls teatra, koje će sledeće godine obeležiti deseti rođendan.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво