Vek harmonike

Kompozicije i interpretacije češkog umetnika Jiržija Lukeša.

Jirži Lukeš je diplomirao na odsecima za harmoniku i kompoziciju na Praškom konzervatorijumu, kao i na Muzičkoj akademiji u Pragu. U fokusu ovog nekonvencionalnog harmonikaša je savremena muzika, a za svoje interpretacije osvojio je nekoliko nagrada u Evropi. Lukeš je odnedavno okrenut multimedijalnim projektima u kojima često koristi elektroniku. Sa kolegama je osnovao grupu pod nazivom O. E. M. koja je specijalizovana za izvođenje performansa i audio-vizuelnih projekata. Trenutno se bavi pedagoškim radom na Konzervatorijumu u Pragu.

Na početku emisije, u interpretaciji Jiržija Lukeša čućete kompoziciju Doplgenger – Dvojnik, za harmoniku i elektroniku Roderika de Mana. Ovo ostvarenje nagrađeno je posebnim priznanjem na Međunarodnom takmičenju Muzika Nova u Pragu, 2016. godine. U opisu kompozicije piše da je reč o „avanturističkom komadu” u kojem se deonice harmonike i elektronike razvijaju u neprekidnom dijalogu, tako da harmonika zvuči kao da se zapravo susreće sa svojim sablasnim dvojnikom. 

Nakon toga čućete kompozicije Jiržija Lukeša: Etidu broj 2 za harmoniku, Rotko broj 5, 1964. za flautu, harmoniku i elektroniku, kompoziciju Uzbuđenje za harmoniku, Preludijum opus 18 za gitaru i harmoniku, kao i Okret za harmoniku i orkestar.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара