Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Nikole Živanovića na knjigu pesama Tomislava Jovanovića „Zri zde”, koju je prošle godine objavio izdavač Čigoja štampa iz Beograda.

Objavljena pod naslovom Zri zde (što bi se moglo prevesti kao „gledaj ovde"), prva zbirka poezije profesora srednjovekovne književnosti Tomislava Jovanovića, knjiga je za pesničke sladokusce. U svim pesmama se prepliću različiti motivi iz Srbije srednjeg veka, ali autoru nije cilj da prikaže bitke, političku situaciju, značajne događaje i ličnosti, već je junak čitave zbirke prepisivač u manastirskoj biblioteci. Kroz ovaj lik se prožima sve ono čime se Tomislav Jovanović kao stručnjak bavio - tekstovi iz starih knjiga i sama autorova svakodnevica koja je ispunjena istim tim knjigama.

Kako nas obaveštava Nikola Živanović: „jezik Jovanovićeve poezije nije srpskoslovenski, ali on nije ni savremeni srpski jezik; naime pre nego što je počeo da piše poeziju, Jovanović je preveo veliki broj knjiga sa srpskoslovenskog na nama razumljiviji srpski jezik. Međutim, tu se vodio nekim načelima - izbegavao je turcizme i druge jezičke uticaje i konstruisao je jednu varijantu srpskog jezika koja bi sada bila moguća da nije bilo delovanja stranih faktora i da se jezik neometano razvijao u skladu sa sopstvenim pravilima. Jezik tih prevoda, Jovanović sada koristi kao jezik poezije, a neophodno je naglasiti da taj jezik nije nastao u poeziji već tokom decenijskog prevođenja starih srpskih pisaca, to nije jezik poezije, nego Jovanovićeva varijanta srpskog jezika. Osim toga, ovo je poezija finih asocijacija, poezija za istančane duhove, poezija koja više daje što joj se čitalac više posvećuje; danas su retke ovakve knjige, a samim tim i dragocene".

Urednica emisije Tanja Mijović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво