Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Daria Grgića na knjigu Đorđa Matića „Tajne veze”, koju je nedavno objavila izdavačka kuća Heliks iz Smedereva.

Zbirka eseja Đorđa Matića Tajne veze, čiji je podnaslov „Slušanja i osluškivanja", donosi specifičan pogled na muziku koja je nekad nastajala na prostorima bivše Jugoslavije, a i danas se sluša. Knjiga se sastoji iz deset eseja i pogovora Borisa Rašete (za srpsko izdanje predgovor je napisao Muharem Bazdulj), a počinje tekstom „Na tri kralja" gde se na osnovu današnjih portereta tri glavne zvezde jugoslovenske rok muzike (Bore Đorđevića, Gorana Bregovića i Branimira Štulića), osvetljava savremeni emocionalni trenutak. Političke konstrukte Matić sagledava u istorijskom ključu, pa uprkos propalosti nekih od davnašnjih generacijskih vođa, postavlja pitanje koga ćemo i po čemu pamtiti kada nesrećne političke prilike jednom prođu. U eseju „Daj nam sunca" pisac pripoveda o stanjima i situacijama u kojima se našao posle napuštanja Zagreba, pri čemu su naročito zanimljivi opisi naših klubova u Holandiji.

Kako komentariše Dario Grgić, Matić je u Tajnoj vezi pokazao nadprosečne istraživačke moći, kao i to da se na kompletni balkanski prostor može gledati u okviru kontinuiteta, što današnji trovači političkih i književnih bunara ne praktikuju ni pod razno i, uz sve to, demonstrirao je i značajan interpretacijski i eruditski kapacitet. Knjiga je to o kojoj bi se mogla napisati nova knjiga, koja bi onima s druge strane granica u ovom svijetu, koji je tobože bez granica, opisala šta se dogodilo ovde, tokom sistematskog potapanja svega što je valjalo zadnjih sedamdesetak godina, proizvodeći sada serijski i ciljano sve sitnije duše. Matićeva misao tokom svih tekstova kruži oko ovog potonulog sećanja, kao što je Sloterdijk opisao da se kretao Adorno oko kulture: kao leptir koji zaneseno leti oko citata koji polako bledi, čije značenje nestaje svakim sledećim trenutkom, i koji, sa stanovišta većine posmatrača ovoga leta kao da ni nema nikakav drugi smisao, osim estetskog. Obrana zaboravljenih i zapostavljenih suština na više nego uvjerljiv način.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво