Umetnik u rezonanci – Stiv Haušild

U emisiji UMETNIK U REZONANCI možete da čujete razgovor sa američkim kompozitorom Stivom Haušildom koji su vodili Sanja Kunjadić i Nemanja Mitrović.

Stiv Haušild je na muzičku scenu stupio kao član klivlendskog sastava Emeralds 2006. godine, ali je u isto vreme i samostalno objavljivao muziku. Bend je poslednji album Just to Feel Anything izdao 2012, godinu dana nakon što je Haušild objavio svoj prvi album Tragedy and Geometry kojim je pokazao da će glavni i osnovni izvor njegovog interesovanja biti sintisajzer i istraživanje različitih izražajnih mogućnosti ovog kompleksnog instrumenta.

Sa Stivom Haušildom razgovarali smo nekoliko meseci nakon pojavljivanja njegovog poslednjeg albuma Strands o različitim tema: o konceptu poslednjeg albuma i načinu na koji je predstavio probleme Klivlenda, saradnji sa Rafaelom Antonom Irisarijem u završnoj fazi pripreme albuma, inspiraciji vodom i knjigom Gastona Bašlara Voda i snovi, snažnim vizuelnim metaforama kojima obliluje njegova muzika, a koje su u izvesnoj meri povezane i sa istorijom umetnosti koju je Haušild diplomirao. Takođe, dotakli smo se odnosa živih nastupa i uobličenih diskografskih izdanja kao i dilemama sa kojima se autor elektronske muzike susreće na sceni, potom odnosa analogne i digitalne opreme i njihove funkcije u Haušildovom stvaralaštvu, kao i izazovima koje rad na filmskoj muzici postavlja pred kompozitora. Bilo je reči i o njegovom interesovanju za košarku, iskustvu selektora kompilacijskog izdanja Air Texture IV, radu na remiksima, kao i mogućim načinima saradnje sa drugim umetnicima.

Autori: Sanja Kunjadić i Nemanja Mitrović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво