Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu „Ožalošćena porodica”, prema istoimenom komadu Branislava Nušića, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

Najnovija postavka Nušićeve Ožalošćene porodice premijerno je izvedena 19. januara u beogradskom Narodnom pozorištu. Kako komentariše Aleksandar Milosavljević: „Najduhovitiji analitičar ovdašnjeg mentaliteta je i Jagošu Markoviću obilato ponudio materijal za tačnu pozorišnu dijagnozu kontinuirano jadnog stanja u ovdašnjem društvu, a u Ožalošćenoj porodici reditelj pažnju usmerava na fenomen zastrašujućeg vitalizma i analizu stanja duha beskrupuloznih ljudi za koje vidimo da su neuništivi. Tako, na momente junake Nušićeve komedije prepoznajemo kao nalickane i neprirodno uglađene relikte prošlosti, koji su u stvarnost ovog sveta nahrupili poput vampira, kao došljaci iz nekog zaumnog podzemnog sveta, iz druge i drugačije realnosti koja bi po svim prirodnim zakonima morala da pripada davnoj prošlosti. No, oni su ipak ovde, u našoj su stvarnosti, i te kako su živi i živahni, te neumorno haraju svetom, prkoseći prirodi i logici života... Jagoš Marković maštovito i duhovito nadgrađuje i razigrava svaku Nušićevu situaciju i svaki dramski lik, a u replikama koje akteri izgovaraju, on prepoznaje punktove na kojima će stvarati vlastito dramaturško-rediteljsko viđenje dobro znanih karaktera, dakako, u skladu sa potrebama svoje adaptacije. U mnoštvu pokrenutih, razrađenih ili autentično kreiranih, vazda duhovitih scenskih rešenja ima svega i svačega: i persiflaže, i burleske, i efektnih gegova koji vešto balansiraju na samoj ivici dobrog ukusa, i poigravanja žanrovima i, napose, raznih vrsta prenaglašavanja, inače tako svojstvenih prosedeu ovog reditelja".

Ožalošćenom porodicom beogradsko Narodno pozorište ulazi u jubilarnu, 150 sezonu postojanja, daje doprinos jednom elementu svoje teatarske misije, kojim afirmiše nacionalnu dramsku klasiku, izriče redovni i obavezni omaž Branislavu Nušiću, ali i dobija predstavu koja će zasigurno uvek biti igrana pred punom salom na zadovoljstvo gledalaca.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво