Direktan prenos iz Kolarčeve zadužbine

Na talasima Trećeg programa Radio Beograda, u četvrtak 25. januara od 20 časova slušaćete direktan prenos iz dvorane Kolarčeve zadužbine. Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije dirigovaće Jakopo Sipari. Kao solista na koncertu nastupiće klarinetista Darko Brlek. Na programu su dela Vladimira Trmčića (fantazija Trinaestozvezdani cvet Kasiopeje), Karla Marije Vebera (Koncert za klarinet i orkestar u ef molu, broj 1 opus 73) i Ludviga van Betovena (Sedma simfonija u A duru).

Fantazija za orkestar Trinaestozvezdani svet Kasiopeje mladog srpskog kompozitora Vladimira Trmčića biće premijerno izvedena na koncertu. Ovo delo inspirisano je stihom pesme „Prenuće" Marka Ristića, koji glasi „Sveo je trinaestozvezdani svet Kasiopeje, razlistan Mlečnim putem dugom bez prestanka". Iako na prvi pogled budi asocijacije na grčku mitologiju, naslov ove fantazije zapravo ima veze sa sazvežđem Kasiopeja. Ideja dela je da predstavi svojevrsni metafizičko-poetički doživljaj jedne ustaljene pojave u svemiru - supernove, odnosno više supernova. Vladimir Trmčić ističe: „Zamislite da prisustvujete običnom svemirskom događaju, ali u neobičnom odnosu stvari: trinaest simultanih supernova u sazvežđu Kasiopeje, njihovoj grandioznosti, lepoti, ali i zastrašujućoj razornoj snazi oslobođene energije, kosmičkom svetu sa trinaest latica najrazličitijih boja, koje uništavaju sve pred sobom, ostavljajući iza sebe probuđene iskre života."

Klarinetista Darko Brlek je studije završio u Ljubljani, kao nosilac najviših državnih nagrada, a potom se usavršavao u Gracu. Nastupa širom sveta kao solista, ali i kao kamerni muzičar. Član je trija Luvigana. Iz bogate biografije ovog umetnika izdvajamo da je bio direktor Ljubljanskog festivala, a od 1997. godine i predsednik Evropskog saveza festivala. Radio je kao direktor Opere i baleta u Ljubljani, a jedan je i od osnivača Kulturnog saveta Slovenije.

Mladi italijanski dirigent Jakopo Sipari dobro je poznat beogradskoj publici. Naime, ovaj umetnik je već nastupao sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, kao i sa orkestrom Narodnog pozorišta sa kojim je izvodio Nabuka, Ščekunčlika i Uspavanu lepoticu. Maestro Sipari je i umetnički direktor mnogih kulturnih manifestacija u Italiji, a nastupa i kao gost-dirigent u Turskoj, Meksiku, Ukrajini, Mongoliji, Rumuniji, Makedoniji i Grčkoj.

Urednice prenosa Irina Maksimović i Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво