Festival Proms 2017

Čućete dela tri francuska autora iz različitih epoha: Žan-Ferija Rebela, Paskala Disapena i Hektora Berlioza. Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija diriguje Džošua Vajlerstajn, mladi američki umetnik koji je ovim koncertom debitovao na Promsu. Kao solistkinja nastupila je violončelistkinja Alisa Vajlerstajn, inače dirigentova sestra. Snimak je sa koncerta održanog 19. jula u Rojal Albert Holu u Londonu.

Prvo ćete čuti odlomak nazvan Haos iz Rebelove baletske svite Elementi. Ovo kompozitorovo poslednje ostvarenje premijerno je izvedeno 1737. godine. Kroz devet stavova, Rebel je predstavio Zemlju, Vazduh, Vatru i Vodu - koji su, prema predanju, bili sastavni elementi u stvaranju svetu.

Nakon toga slušaćete ostvarenje Autskejp Paskala Disapena, koje je na ovom koncertu premijerno predstavljeno publici u Velikoj Britaniji.Disapen u Autskejpu, komponovanom 2015. godine, neprekidno vodi muzički tok između violončela i orkestra izbegavajući da solistu i orkestar postavi kao suprotstavljene strane. On ih približava jedno drugom: violončelo postaje član orkestra, a orkestar preuzima ulogu violončela. Autskejp je nastao po porudžbini Simfonijskog orkestra iz Čikaga, a u saradnji sa portugalskom Muzičkom kućom iz Porta, kao i Operama iz Pariza i Štutgarta. Delo je premijerno izvedeno 26. maja 2016. godine kada je Simfonijskim orkestrom iz Čikaga dirigovao Kristijan Maćelaru, a solističku deonicu svirala Alisa Vajlerstajn.

Do kraja koncerta Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija pod upravom Džošue Vajlerstajna izvodio je Fantastičnu simfoniju, opus 14 Hektora Berlioza.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи