Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Dragane Martinović na predstavu „Telo–slika–prostor”, rediteljke i koreografkinje Vere Obradović, a potom osvrt Dejana Petrovića na dokumentarni film Vladimira Pajića i Vladimira Kurčubića „250 stepenika”.

Predstava Vere Obradović Telo-slika-prostor premijerno je izvedena 28. decembra na Velikoj sceni Doma kulture Studentski grad. Kao inicijator ovog nesvakidašnjeg istraživačkog projekta, rediteljka i koreografkinja je osmislila i njegov koncept baziran na sintezi nekoliko predstavljačkih umetnosti: plesa, videa i slikarstva, što pruža velike mogućnosti za koreografsko i izvođačko izražavanje. Po rečima Dragane Martinović, u pitanju je dodir dve umetnosti - slikarstva i teatra pokreta, vizuelne umetnosti i koreodrame, odnosno suptilno izvedeno povezivanje više medijuma, i to manirom dobrog poznavaoca pozorišnog mizanscena. Naime, video umetnost Vladana Zdravkovića, optički efekti i kompjuterska animacija Mirka Radakovića, slikarstvo Dušice Pejić, zvuk i muzika Ane Gnjatović, stapaju se u jedinstvenu estetsku celinu sa neoklasičnom i savremenom plesnom formom autorke Vere Obradović, uz prisustvo izvođača. Svaki medijum zadržava svoju autonomiju i esenciju, ali je i svojevrsna dopuna ostalim umetničkim izrazima. Svojim iskrenim davanjem i uživljavanjem mladi izvođači dokazuju upravo da igru treba posmatrati i kao stvaralaštvo, i kao radost, i kao slobodan čin, podsećajući nas na samu suštinu estetskog: činjenicu da je umetnost „upotrebljiva", ali i vaspitna aktivnost, koja pomaže u prevazilaženju ograničenja, nudi otvorenost tumačenja, razvija smisao za igru, daje mogućnost prelaska u sferu iracionalnog.

* * *

U dokumentarnom filmu 250 stepenika autori Vladimira Pajića i Vladimira Kurčubića prate put legendarne košarkaške reprezentacije koja je 1987. godine uspela da postane juniorski svetski prvak u košarci. Kako nas obaveštava Dejan Petrović, svečana premijera održana je krajem septembra u zgradi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a prisutna je bila većina protagonista ovog filma. Nukleus te selekcije dobro je poznat i onima koji nisu pasionirani zaljubljenici u košarku, a četvorica među njima - Aleksandar Đorđević, Toni Kukoč, Vlade Divac i Dino Rađa - napravili su svetski uspešne karijere, jednako kao i njihov selektor Svetislav Pešić. Solidno televizijsko dokumentarno ostvarenje nalazi svoju najveću vrednost upravo u svom podsećanju na činjenice, a zamerku bi mu mogli pronaći u izostanku šire eksplikacije šta se zbivalo u karijerama igrača koji su na turniru u Bormiju tada briljirali, a čije karijere nisu pratile očekivani tok, poput Radenka Dobraša ili Teomana Alibegovića. Takođe, 250 stepenika je vredan dokument vremena o talentu, prijateljstvu, trudu i požrtvovanosti jedne šampionske grupe ljudi koja se i danas međusobno druži, iako zemlje za koju su zajedno igrali više nema.

Urednica emisije Tanja Mijović.



Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво