Muzika sveta – Trio Limingua

Snimak sa koncerta litvanskog trija Limingua, održanog 21. jula prošle godine u Češkom Krumlovu, u okviru 38. Folk Festivala Euroradija.

Na ovom izdanju festivala, za četiri dana predstavilo se dvadeset ansambala, uglavnom iz Evrope. Tradicionalna narodna muzika mešala se sa džezom i popularnim muzičkim žanrovima, a publika je bila u prilici da se upozna sa raznovrsnim tradicionalnim muzičkim instrumentima.

Trio Limingua nastupio je trećeg dana festivala. Ovaj sastav osnovan je 2013. godine, a čine ga: Agota Zdanavičute - vokal, drombulje i kankles - instrument iz porodice baltičkih citri, Dorota Zdanavičute - vokal i udaraljke i Ritis Girskas - sitar, sarod i bansuri.

Bogat repertoar benda obuhvata litvanske narodne pesme, kao i muziku Makedonije, Bugarske, Srbije i Skandinavije. Dvoglasno pevanje sestara Zdanavičute, prati neuobičajen instrumentalni sastav: raznovrsne udaraljke, citre i tradicionalni indijski instrumenti. Upotrebom ovako neuobičajenog instrumentarijuma, njihove interpretacije narodnih pesama dobijaju egzotični prizvuk.

Sastav Limingua je do sada nastupao na brojnim festivalima širom Evrope. Kao najznačajniji izdvajaju se festivali u Poljskoj, Norveškoj, Češkoj republici i Mađarskoj. Interesantno je istaći i da trio Limingua sarađuje sa šamanima iz različitih kultura, a njihova muzika se svira i tokom pojedinih rituala. Pre dve godine objavili su debi album pod nazivom Limingua, što na arhaičnom litvanskom označava reč kojojm se drugome želi sreća.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи