Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu „Zimska bajka”, prema istoimenom komadu Vilijama Šekspira, koju je u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici režirao Dino Mustafić.

U Šekspirovom komadu Zimska bajka (iz 1610. godine) prepliću se tragično i komično, a posle svih nepravdi kojima sudbina šiba glavne junake, nesporazuma i zavrzlama, sledi vedrina optimistički intoniranog dela. Bezumno ljubomorni, no pritvorni, neiskreni, sujetni i tvrdoglavi Leont će zarad svog hira i bez prethodne provere žrtvovati najboljeg prijatelja, voljenu ženu i vlastitu porodicu, poništiće sve što ga je činilo ne samo uspešnim vladarom no i srećnim čovekom, da bi na koncu ipak ostao nekažnjen.

Iza površinske banalnosti reditelj Dino Mustafić i dramaturškinja Željka Udovičić otkrivaju nakaradno uspostavljen sistem funkcionisanja stvarnosti - ne jedino ovdašnje, balkanske, pa ne samo ni aktuelnog novog svetskog poretka. Njihova predstava se postepeno pretvara u finu analizu svih aspekata civilizacijskog koncepta koji je dospeo u ćorsokak, ili što bi rekao Hamlet - vremena koje je iskočilo iz zgloba, a u kojem je postalo normalno (pa i očekivano) da vladari rade šta im je volja, dok podanici ćutke trpe bahatu i katkad iracionalnu samovolju, piše Aleksanar Milosavljević. Opsežni i dubinski uvid, koji na tragu Šekspirovog dela sprovode reditelj i dramaturškinja, potvrđuje trulež sveta na koji smo osuđeni, ukazuje da živimo u distopijskoj stvarnosti, da smo uklopljeni u složeni sistem nakaradnih odnosa, ali da nas već i prisustvo u takvom svetu čini saučesnicima u Velikom zločinu za koji, međutim, neće odgovarati oni koji su ga počinili, no žrtve zločina.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво