Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Ljiljane Ćinkul na izložbu Giljerma del Tora „Kod kuće sa monstrumima”, otvorenu u Umetničkoj galeriji Ontarija u Torontu.

Meksičko-američki filmski reditelj, scenarista, producent i pisac, Giljermo del Toro (rođen 1964), na izložbi Kod kuće sa monstrumima u Torontu predstavio je deo svog fascinantnog „kabineta kurioziteta", otkrivajući suštinu svog stvaralačkog procesa kroz ličnu kolekciju umetničkih dela, artefakata, knjiga, rekvizita i kostima iz svojih filmova. Žanrovi horora i naučne fantastike dominiraju njegovom filmskom karijerom, a svojim životnim delom smatra projekat „Sumorna kuća". Reč je o umetnikovom ličnom kreativnom prostoru, inače lociranom u Los Anđelesu, koji je u kanadskoj prezentaciji zadržao autentičan poredak. Koncept postavke Kod kuće sa monstrumima afirmiše Del Torovu kolekcionarsku pasiju, te se u okviru ove izložbe pojavljuje preko 500 predmeta - skulpture, slike, otisci, fotografije, kostimi, drevni artefakti, knjige, makete i tako dalje. Kako nas obaveštava Ljiljana Ćinkul, ogromna fotografija autentičnog prostora „Sumorne kuće" i obraćanje samog reditelja sa ekrana uvod su u postavku čiji izbor je tematizovan u osam problemskih celina, obimom prilagođenih galerijskom prostoru, jer je Del Torova zahtevna kolekcija u „Sumornoj kući" u Americi razvijena u trinaest segmenata. Del Torov dom sa čudovištima organizovan je u tematskim krugovima uz autorove naslove: „Detinjstvo i nevinost", „Viktorijanska era", „Insekti", „Smrt i život posle", „Magija, okultizam i alhemija", „Frankeštaj i horor", „Čudovišta" i „Strip, film i popularna kultura". Ovaj obiman projekat posvećen sinergičnom stvaralaštvu Giljerma del Tora organizovali su Umetnička galerija Ontarija, Muzej umetnosti u Los Anđelesu i Institut umetnosti u Mineapolisu, odakle je ova postavka i krenula.

Urednica emisije Tanja Mijović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Hronika Hronika

Autor:
Tanja Mijović

Kao kulturno-informativani nedeljnik Trećeg programa, HRONIKA svakog ponedeljka donosi osvrte i prikaze aktuelnih pojava i dešavanja u umetnosti i nauci. [ detaljnije ]