Vek harmonike

Drugi deo koncerta trija Između svetova održanog 2. avgusta 2016. godine, na festivalu Letnji muzički dani u Hicakeru. Ovaj sastav čine: Ksenija Sidorova – harmonika, Avi Avital – mandolina i Itamar Doari – udaraljke

Ksenija Sidorova rođena je 1988. godine u Rigi, a studirala je u Londonu gde je i magistrirala na Kraljevskoj muzičkoj akademiji. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za umetnički rad, a 2012. godine osvojila je i međunarodnu nagradu fondacije koja nosi ime operskog pevača Brina Terfela. Pored solističkih nastupa, Sidorova se predstavljala publici i kao kamerni muzičar i to u saradnji sa gudačkim kvartetom Bruks, Simfonijskim orkestrom Letonije, ansamblom Simfonijeta iz Rige, potom sa orkestrom teatra Mariinski, Kamernim orkestrom iz Beča i drugim.

Interpretacije Ksenije Sidorove odlikuje izuzetna virtuoznost i jasna dinamička ekspresivnost, a kritičari je često nazivaju „princezom harmonike". Veoma je angažovana na promociji harmonike kao instrumenta klasične muzike u osnovnim školama širom Velike Britanije.

Izraelski umetnik Avi Avital, u sasvim novom svetlu predstavlja mandolinu kao energični instrument blizak najrazličitijim muzičkim tradicijama. Poznat pre svega po svojim obradama poznatih baroknih i tradicionalnih numera za mandolinu.

Sa koncerta u Hicakeru čućete kompozicije Manuela de Falje, Eitora Vila-Lobosa, Nikolaja Budaškina, Vitorija Montija i Avija Avitala.

Urednica emisije Marija Vuković

broj komentara 0 pošalji komentar