Читај ми!

Iz arhive Radio Beograda

Interpretacije violiniste Dragutina Bogosavljevića

Podsećamo se snimaka dugogodišnjeg koncert-majstora Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije.

Bogosavljević je prve časove violine dobio u rodnom Zaječaru od svoje majke. Solističkim nastupom na koncertu u organizaciji Crvenog krsta 1944. godine započinje njegova izvođačka karijera. Kao najbolji violinista na Muzičkoj akademiji, 1960. godine, dobio je stipendiju za usavršavanje na Moskovskom konzervatorijumu kod Borisa Kuznjecova i Davida Ojstraha. Nakon povratka iz Moskve postavljen je za koncert-majstora Simfonijskog orkestra RTS-a i na tom mestu ostao narednih 35 godina. Svirao je istovremeno i u kamernim ansamblima, a njegova najuspešnija izvođenja su zabeležena na brojnim pločama.

Godine 1961. održan je prvi koncert Beogradskih kamernih muzičara, čiji su osnivači bili Olivera Đurđević - čembalo, Franc Graseli - flauta, Blanka Danon - sopran i Dragutin Bogosavljević - violina. Nakon toga ansambl se širio. Takođe, sa pijanistkinjom Nadom Kecman, Bogosavljević je ostvario uspšenu saradnju u okviru Beogradskog dua. Njih dvoje izveli su i snimili veliki broj stranih i domaćih kompozicija, a posebno su bili zapaženi koncerti sa premijerno izvedenim programima i autorskim večerima.

Dragutin Bogosavljević, pored brojnih nagrada i priznanja, dobitnik je i nagrade Zlatni beočug i Vukove nagrade 2013. godine, za trajni doprinos kulturi Beograda i Srbije. Ova značajna priznanja dodelila mu je Kulturno prosvetna zajednica Beograda i Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Urednica Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво