Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U ciklusu POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati tekst Aleksandra Milosavljevića „Beleške o pozorišnim aspektima Nacrta Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027. godine”.

Premda tekst Strategije razvoja kulture Republike Srbije 2017-2027. godine „skenira" stanje u domaćem teatru precizno i u mnogim elementima tačno, ipak je s obzirom na značaj ovog dokumenta neophodno ukazati na mesta koja bi se mogla pokazati problematičnim. Čini se da Strategija u nekim svojim elementima koji se tiču dijagnostikovanja aktuelnog stanja, provocira bojazan da njeni autori, čak i kada konstatuju izvesne probleme, nemaju potpuni uvid u njihovu veličinu, recimo u stanje ogromne većine zgrada u pozorištima Srbije, naročito takozvane uže Srbije, u probleme sa infrastrukturom, pri čemu se najpre misli na jadno stanje tehničko-tehnoloških resursa.

Drugi veliki problem je na planu kadrovske politike, prvo je sproveden proces smanjenja broja zaposlenih u teatru, a potom je stupio Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, zbog čega već danas imamo ansamble sa manje od deset glumaca, što dovodi u pitanje realizaciju bilo kakvog smislenog repertoara. Na primer, u ovom dokumentu se iznose konstatacije o stanju u sferi umetničke igre, pa se veli da je neophodno unaprediti sistem obrazovanja, povećati broj stručnih - baletskih škola, pri čemu autori nisu imali u vidu da ni postojeći broj diplomaca naših srednjih baletskih škola ne može da se zaposli u pozorištima koja u svom sastavu imaju i baletske ansamble. Isto važi i za problem koji nastaje na relaciji pozorišnih fakulteta i akademije, s jedne, te pozorišta, s druge strane: škola je, naime, sve više, a prostora za rad mladih umetnika sve manje.

Strategija, međutim, ispravno formuliše neke od važnih i dalekosežno korisnih ciljeva i mera buduće kulturne politike. Dragocena je, recimo, odluka o izradi Zakona o pozorištu i (ponovnom) određivanju ustanova i manifestacija od nacionalnog značaja, a važna je i najava uspostavljanja odgovarajućeg (javno vidljivog) sistema valorizovanja rezultata ovih institucija i manifestacija, što će, kako je u Strategiji navedeno, dovesti i do drugačije finasijske podrške uspešnima, piše Aleksandar Milosavljević.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи