Gramofonija – Bruno Sajdlhofer svira klavirska dela Mocarta

Reprodukujemo snimke ovog austrijskog pijaniste iz 1953. godine, čije je zapise tri godine kasnije objavila produkcijska kuća Suprafon.

Sajdlhofer je u posleratnom periodu bio poznat u pijanističkom svetu kao veoma uticajni profesor iz Beča koji je svoju slavu stekao podjednako zahvaljujući brojnim turnejama i gostovanjima na prestižnim svetskim univerzitetima, te po veoma uspešnim studentima među kojima se ističu Marta Argerič, Friderih Gulda i Danijel Polak, pored mnogih drugih.

Međutim, ovaj umetnik nije bio čest gost u studijima produkcijskih kuća koje su se, sa druge strane, takmičile za njegovu naklonost. Producentima čehoslovačkog Suprafona je početkom pedesetih godina uspelo da u nekoliko odvojenih sesija zabeleže izuzetna Sajdlhoferova tumačenja Bahovih i Mocartovih klavirskih dela, koja danas imaju kultni status među kolekcionarima. Tome je doprineo i nedostatak podataka o pojedinostima sa snimanja, a ovi zapisi, uprkos interesovanju, nisu kasnije bili često objavljivani. S tim u vezi, značaj ovih vinila se danas pre svega vezuje za Sajdlhoferove pedagoške aktivnosti, te se oni najčešće sagledavaju kao raritetno zvučno svedočanstvo o interpretativnim stremljenjima ovog uticajnog profesora.

Slušaćete tri kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta: Sonatu za klavir broj 13 u Be duru Kehlova oznaka 333, Deset varijacija na Glukovu temu, Kehlova oznaka 455, a potom i Sonatni stav u ge molu, Kehlova oznaka 312.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи