Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Ane Tasić na predstave izvedene na Međunarodnom festivalu savremenog pozorišta „Dezire” u Subotici, a potom osvrt Nađe Bobičić na knjigu Dubravke Ugrešić „Lisica”.

Od 25. novembra do 3. decembra u Subotici je održan deveti Međunarodni festival savremenog pozorišta „Dezire", na kojem je prikazano sedamnaest produkcija, različitih stilskih, žanrovskih i tematskih opredeljenja. Po oceni Ane Tasić, ovogodišnji program festivala je bio izuzetno kvalitetan, a obeležile su ga politički provokativne predstave Sebastijana Horvata, Kokana Mladenovića, Andraša Urbana i Olivera Frljića, sa jedne strane, a sa druge - visoko estetizovana dela Dominika Abuzija i Jožefa Nađa, utemeljena u vizualnoj poeziji i jakim simboličkim prizorima. U večerašnjoj emisiji posebna pažnja će biti posvećena predstavama Boruta Šeparevića Ljubav i ekonomija (produkcija Montažstroj iz Zagereba), Zlatka Pakovića Otelo - nezakonita liturgija (Teatar „Verdi" iz Zagreba), te komadu Moja fabrika, prema istoimenoj knjizi Selvedina Avdagića, u režiji Selme Spahić (Bosansko nardno pozorište iz Zenice), kao i delu Olivera Frljića Drugi Egzil (Nacionalno pozorište iz Manhajma).

* * *

Nedvno je izdavačka kuća Buka (Booka) iz Beograda objavila novi roman Dubravke Ugrešić Lisica. Prema rečima Nađe Bobičić, kao i u slučaju prethodnih knjiga ove autorke, ni Lisicu nije lako žanrovski odrediti - u pitanju je postmodernistički hibrid u kojem se preklapaju biografski, putopisni, naučno-istraživački zapisi, te stil ljubavnog romana savremene regionalne proze i autofikcija. U romanu se problematizuje nekoliko ključnih pitanja: kako nastaju priče, koji je smisao knjževnog i umetničkog stvaralaštva, posebno u režimima sklonim cenzuri, a središnja tema je položaj žena u književnoj istoriji. Glas pripovedačice, koja često podseća i na samu Dubravku Ugrešić, u neizvesnoj igri između fikcije i realnosti, povezuje sve segmente u celinu. Ona kroz tekst prikazuje mnoge likove „lisica", kako bi se na kraju i sama pokazala kao književna lisica. Pored iskustava naratorke, opisano je i nekoliko tipskih ženskih likova, a među njima su: Udovica koja je prikazana kroz svoj kontradiktoran položaj, potom Ruskinja Sofija koja je bila muza svom suprugu piscu, te Levinova nepriznata ćerka koja piše očevu biografiju i tako dalje, a roman se završava uvođenjem protagonistkinja mlađe generacije, poput naratorkine nećake koja je studentkinja kreativnog pisanja.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара