Vek harmonike

Interpretacije Miloša Milivojevića: dela Kristofera Besta i Antonija Vivaldija

Miloš Milivojević rođen je u Kragujevcu, gde je završio srednju Muzičku školu kao đak generacije, u klasi renomiranih profesora Radomira Tomića i Vojina Vasovića. Godine 2002. postaje stipendista Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a dve godine kasnije nastupa kao jedini predstavnik akademije na ceremonijalnim svečanostima kraljevske porodice na Univerzitetu u Londonu.

Miloš Milivojević aktivno nastupa kao solista i član kamernih sastava od kojih se izdvaju London tango kvintet, ansambl Kosmos, Akord duo i vrld mjuzik sastav Paprika. Od početka profesionalne karijere britanska kritika izdvaja ga kao talentovanog umetnika, koji svojim interpretacijama pokazuje da je „neustrašiv" virtuoz, a neki pozitivne kritike objavljene su i u uglednim dnevnim listovima Indipendent, Gardijan i Tajms. U zvanje saradnika na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu imenovan je 2014. godine, kada je od ove visokoškolske ustanove dobio i priznanje za doprinos kulturi i stvaralaštvu u svojoj profesiji.

Miloš Milivojević aktivno sarađuje sa kompozitorima i do sada je izveo više od četrdeset svetskih premijera dela za solo harmoniku i kamernih kompozicija. Izdvajaju se svetske premijere kompozicija britanskih autora Entonija Gilberta, Patrika Nana kao i britanska premijera Sekvence za harmoniku italijanskog kompozitora Lučana Berija.

Delo Udisaj-izdisaj Kristofera Besta, autor je posvetio svom tragično preminulom prijatelju, muzikologu Bobu Gilmoru. Kompozicija je nastala 2016. godine, a porudžbina je flautiste Vilijama Slejta i harmonikaša Miloša Milivojevića. Prvo izvođenje je bio 28. aprila ove godine, a snimak koji ćete čuti, zabeležen je dva dana nakon premijere, u Penzanceu u Kornvolu. Stavovi, prema rečima Miloša Milivojevića, upućuju na Gilmorov život.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво