Gramofonija – Betoven: Simfonija u A-duru broj 7

Reprodukujemo album sa interpretacijom Karlosa Klajbera i Bečkih filharmoničara. Zapis je realizovan od novembra 1975. do januara 1976. godine. Snimatelji su bili Klaus Šajbe, Jobst Eberhart i Jirgen Bulgrin, dok je za produkciju bio zadužen Hans Hirš. Supervizor snimanja je bio Hans Veber.

Za razliku od većine izdavača ploča iz druge polovine XX veka, Dojče gramofon je paralelno sa katalozima snimaka, svojim kupcima učinio dostupnim i registar tehničkog osoblja, a ovi podaci su često bili deo redovne opreme omota izdanja nemačkog giganta još od pedesetih godina. Zahvaljujući tome, može se uočiti da je tim snimatelja i producenata koji je realizovao snimke objavljene u čuvenoj seriji Sa potpisom bio sačinjen od iskusnih stvaralaca koji su iza sebe imali veoma bogate i raznovrsne opuse, budući da su u okviru ove serije objavljivani zapisi u čijoj realizaciji su izvođači aktivno sarađivali sa tehničarima u pripremi i tokom snimanja. Tako se Hans Hirš, vođa tima koji je radio sa Klajberom, može smatrati ekspertom za snimanje orkestarske muzike, a dao je i značajan doprinos beleženju kamerne literature. On je iz ove oblasti stekao i zvanje doktora nauka, a bio je producent Dojče gramofona od 1954. do 1985. godine. Za to vreme je realizovao veliki broj snimaka, sarađujući sa gotovo svim afirmisanim umetnicima koji su tada objavljivali za ovu kuću.

Snimanju Klajberovog tumačenja Betovenove Sedme simfonije u bečkom Muzikferajnu je bila posvećena velika pažnja, a složena oprema koja je tamo instalirana, zahtevala je i tim stručnih saradnika, među kojima se posebno ističe Jobst Eberhart, koji je u ovoj seriji sarađivao još i sa Đuzepeom Sinopolijem na snimanju Šumanovih dela i Lenardom Bernstajnom u više navrata, pored mnogih drugih. Ova serija čini se nije izgubila na popularnosti tokom godina, te se zapis koji emitujemo večeras od 1995. godine može naći na više digitalnih izdanja Dojče gramofona, a pre dve godine otisnuta je i nova serija audiofilskih vinila na pločama od 180 grama.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво