Džez

Predstavljamo snimak koncerta sastava Cortex održanog 26. avgusta 2017. na džez festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu.

Norveška grupa Cortex jedna je od perjanica aktuelne skandinavske džez scene. Pripadaju stilskoj struji koja izvodi autorsku muziku na bazi post-bapa i fri-džeza iz šezdesetih godina prošlog veka, donoseći joj moderan tretman u ritmičkim strukturama i aranžmanima. Objavili su do sada pet albuma, te stekli reputaciju snimajući za renomiranog portugalskog izdavača Clean Feed Records. Grupu čine trubač Tomas Johanson, koji je ujedno i glavni autor muzike, saksofonista Kristofer Alberts, kontrabasista Ola Hojer i bubnjar Gard Nilsen.

Naziv njihovog aktuelnog albuma Avant-Garde Party Music na pravi način sumira neke od osnovnih smernica u izrazu grupe. Kompozicije benda Cortex su uglavnom poletne i razigrane, sa dvojicom duvača koji se nadmeću u prednjoj liniji i vode glavnu reč u solo pasažima. Zajedno sa dinamičnom ritam sekcijom, Johanson i Alberts zvuče podjednako slobodno i zabavno, kombinujući uticaje ranog fri-džeza sa pitkim melodijama. Na tom tragu donekle podsećaju i na svoje kolege sa skandinavske scene, poput benda Atomic ili različitih postava saksofoniste Martina Kihena. U Zalfeldenu, umesto stalnog člana grupe Garda Nilsena svirao je bubnjarski superstar Pol-Nilssen Lav, a ovu formaciju Cortex-a mogla je da vidi još samo publika u Grockoj i u Kraljevu, na letnjoj mini-turneji po Srbiji.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво