Putevi proze

Maks Porter: Tuga je pernato stvorenje

Duhovit i, u isto vreme, izuzetno emotivan, poetski roman „Tuga je pernato stvorenje” jedinstvena je postmoderna bajka koja, po oceni mnogih kritičara, predstavlja istinski književni dragulj koji nas podseća na to da su snaga mašte i snaga reči ono što nas održava u životu.

Mlada žena umire, ostavljajući iza sebe dva dečaka i muža koji je ophrvan tugom. U njihov stan u Londonu useljava se neobična gošća: vrana, koja je obdarena ne samo govorom, nego i iznenađujućim samopouzdanjem i smislom za humor. Bilo da je himerična ili stvarna, ova ptica, koja, inače, najčešće predstavlja loše znamenje, postaje za članove porodice osoba od poverenja, bejbisiterka, psihoterapeut i anđeo čuvar koji im pomaže da se izbore sa gubitkom i okončaju tugovanje.

Ovaj kratki roman, koji je u Velikoj Britaniji objavljen 2015. i za koji je autor prošle godine dobio prestižnu nagradu „Dilan Tomas", preveo je s engleskog jezika Alen Bešić. U ciklusu Putevi proze, koji traje do 22. decembra, roman ćemo pročitati integralno, a knjigu će uskoro štampati izdavačka kuća „Dereta".

Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво