Savremena srpska muzika – Đuro Živković

Slušaćete kompozicije Đura Živkovića: Psalm XIII, On Guarding of the Heart i Asketska beseda.

Ovaj violinista i kompozitor, rođen 1975. godine, završio je najpre studije violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je potom upisao kompoziciju u klasi Vlastimira Trajkovića. Zahvaljujući stipendiji Švedske, 2000. godine kao violinista odlazi na specijalizaciju na Kraljevsku muzičku akademiju u Stokholmu gde iste godine započinje paralelno i studije kompozicije u klasi Pera Lindgrena i Benta Sorensena. Dalje usavršavanje u oblasti kompozicije nastavlja na majstorskim kursevima kod Magnusa Lindberga, Esa-Peke Salonena, Džejmsa Dilona i drugih.

Rana dela Đura Živkovića nastala su pod jakim uticajem folklora, pravoslavne tradicije i vizantijske muzike, što ga je podstaklo da razvije niz kompozicionih tehnika poput poliritmije, improvizacije, lestvičnih nizova zasnovanih na osobenim harmonijama, polifonije slojeva i heterofonije. Od 2002. sve više ga interesuje organizacija harmonija, što je vidljivo u novom pristupu procesu komponovanja.

Godina 2013. bila je posebno važna za ovog autora jer je tada osvojio dva prestižna priznanja - bio je proglašen dobitnikom Mokranjčeve nagrade za 2012. godinu, kao i laureatom Gromajer nagrade za narednu, 2014. Ovo priznanje koje dodeljuje Univerzitet u Luivilu, pored vredne novčane nagrade, sa sobom nosi i izuzetan prestiž, budući da su prethodni dobitnici bili neki od najvećih kompozitora 20. i 21. veka - Esa-Peka Salonen, Pjer Bulez, Džon Adams i Luj Andrisen. Nagrada Gromajer je Živkoviću dodeljena za delo On Guarding of the Heart, koje je premijerno izvedeno u Beogradu 14. novembra 2011. godine, na koncertu orkestra Klangforum iz Beča pod upravom Klementa Pauera, u okviru 20. Međunarodne tribine kompozitora.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара