Muzej zvuka – Duhovni madrigali i moteti

Pratićete snimak nastupa ansambla La Kompanjija del madrigale, koji je održan u katedrali u Špejeru 11. maja ove godine, u okviru festivala u Švecingenu, kada su interpretirali dela italijanskih autora 16. i prve polovine 17. veka.

Pokušaji katoličke crkve da reaguje na širenje Protestantske reformacije na severu Evrope, jasno formulisani u odlukama Tridentskog koncila, suštinski su bili usmereni na pronalaženje odgovora na koji način bi trebalo praktikovati religiju, odnosno kako svakodnevicu čvršće povezati sa religijskom praksom. Muzika se pokazala kao pogodno oruđe, jer se istovremeno obraćala i intelektu i čulima, što su pre svega prepoznale religijske zajednice poput Jezuita ili oratorijumskog bratstva Filipa Nerija, koja su svetovne umetničke forme, poput pozorišta ili muzike, počele da koriste u svrhu širenja i potvrđivanja religije.

Stoga nije neobično brzo širenje obilka kao što su madrigali spirituali, neposredno po okončanju Tridentskog koncila. To su bili madrigali u kojima je umetnost polifonog višeglasja ukrštena sa duhovnim tekstualnim predloškom. Ovi madrigali na italijanskom jeziku nisu bili namenjeni upotrebi tokom bogosluženja, već za momente kontemplacije i refleksije u svetovnom okruženju. Istu svrhu imali su i moteti na latinskom jeziku, koji su mogli biti korišćeni u crkvama, ali su bili mnogo manje popularni od psalama ili misa.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво