Vek harmonike

Londonski orkestar harmonika: album „Let”

Predstavićemo kompakt-disk pod nazivom „Let” Londonskog orkestra harmonika, koji je snimljen u čuvenom Abbey Road studiju u Londonu, a koji je u martu ove godine objavila diskografska kuća Sotones Records.

Londonski orkestar harmonika osnovan je 1999. godine kao mali sastav pri Morli koledžu i Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, a ubrzo je prerastao u ansambl koji danas broji oko pedeset muzičara. Osnova njihovog repertoara su ostvarenja britanskih autora i originalna dela za orkestar harmonika.

Na albumu Let je šest kompozicija, a naslovnu numeru Karneval napisao je Metju Skot 2016. godine. Ovaj zabavni, postminimalistički komad, prikazuje uzbuđenje velike ulične zabave. Različite teme u ritmovima 5/4 i 4/4 pojavljuju se i nestaju, kao što se na Karnevalu smenjuju grupe u defileu. Rapsodija Stjuarta Henkoka je nastala kao porudžbina ovog ansambla za World Music Festival u Insbruku u Austriji, 2016. godine. Stjuart piše uglavnom primenjenu muziku za film i televiziju. Shodno tome kompozicija ima epski zvuk za koji je autor iskoristio četrdeset izvođača. Nakon toga čućete i numeru Klovnovi Jana Votsona. Ovaj autor je istakao koliko je teško komponovati za veliki harmonikaški ansambl jer, iako dans mnogi kompozitori pišu za harmoniku, i dalje se, po njegovim rečima, oseća određena doza nervoze i nesigurnosti kada se susretnu sa orkestrom harmonika. Zbog toga Votson sarađuje sa autorima tokom procesa stvaranja, kako bio se izbegao zvuk revijskog orkestra usled preterane upotrebe udaraljki. Kompozicija Klovnovi Jana Votsona napisana je za proslavu pedesetogodišnjice Nirnberškog orkestra harmonika. Iako je tema humor, Votson je utkao i 'mračne' delove, želeći da dočara svoj, kako kaže, mali strah od klovnova. Kompozicija Evropa Džejsona Kara je četvorostavačno muzičko putovanje kroz neke od glavnih gradova starog kontitneta počinje u Moskvi. Drugi stav je Madrid, a slede Rim i Stokholm. Delo je premijerno izvedeno u Londonu, u maju 2013. godine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво