Letnje operske pozornice

Antonio Vivaldi: Besni Orlando

Pratićete snimak ove opere zabeležen 31. jula ove godine na festivalu Vale d'Itrija u italijanskom gradiću Martina Franka. Ovaj ekskluzivni snimak dobili smo posredstvom razmene u okviru serijala Letnji festivali Euroradija.

Glavne uloge tumače Sonia Prina kao Orlando, Lučija Čirilo kao Alčina, Mikela Antenuči kao Anđelika, Luiđi Skifano kao Ruđero, Rikardo Novaro kao Astolfo, Lorijana Kastelano kao Bradamante i Konsantin Deri kao Medoro. Ansamblom I Barokisti diriguje Dijego Fazolis.

Premijera ove Vivaldijeve opere napisane na libreto Gracija Bračolija, na osnovu motiva iz istoimenog speva Ludovika Ariosta, upriličena je u jesen 1727. godine u venecijanskom pozorištu Sant Anđelo. U libretu se nalazi spoj fantastičnih, herojskih i komičnih elemenata, kao i brojne prilike za spektakularne scenske efekte. Vivaldi je velike delove teksta tretirao kao akompanjato rečitative, odnosno arioza. Muzički stil opere je raznovrstan - neke arije pokazuju uticaj najnovijih strujanja koje vezujemo za napolitansku školu, dok su druge tretirane tradicionalnije. Uloga Alčine je izuzetno važna - kroz njene arije pokazuje se psihološka raznovrsnost ovog lika, a na premijeri ju je izvodila Vivaldijeva štićenica i pratilja Ana Žiro.

Vivaldi se prvi put susreo sa Bračolijevim libretom 1713. godine kada je bio impresario Teatra Sant Anđelo, u kome će premijerno izvesti svoju operu četrnaest godina kasnije. Te 1713. godine veliki uspeh je imala istoimena opera Đovanija Alberta Ristorija, a Vivaldiju se tematika toliko dopala da je Bračoliju tražio da napiše drugi libreto sa likom Orlanda, te je tako nastala opera Lažno ludilo Orlanda koja je bila veliki neuspeh Vivladijeve karijere. Kada se deceniju kasnije vratio Bračolijevom libretu Vivaldi je u Besnog Orlanda utkao delove svojih drugih ostvarenja - poput Atenaide iz 1729. godine.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи