Džez

U večerašnjoj emisiji predstavljamo odabrane numere sa koncerata trija Lea Henovezea i Jasina Bularesa, održanih 29. aprila ove godine na festivalu Jazzahead u Bremenu.

U prvom delu emisije slušaćemo nastup trija argentinskog pijaniste Lea Henovezea. Ovaj muzičar je svoju karijeru, od mladih dana, gradio na severnoameričkom kontinentu. Nakon školovanja na Berkliju ostao je u SAD, gde je vrlo brzo počeo da izvodi autorsku muziku sa vlastitim postavama. Ipak, najveći renome stiče kao veoma bitan muzičar u bendovima basistkinje i vokalistkinje Esperance Spolding, danas jedne od vodećih zvezda džeza i neo-fjužna u Americi. Na koncertu na festivalu Jazzahead predstavlja se u klasičnom trio formatu sa basistom Demijanom Kaboom i bubnjarem Fransiskom Hozeom Melom, u kome dominira kao virtuozan instrumentalista i aranžer modernih shvatanja u mejnstrim koordinatama, sa diskretnim latino uticajima.

Jasin Bulares je francuski saksofonista tuniskog porekla, sa trenutnim prebivalištem u Njujorku. Atipičan muzički put započeo je nakon uspešno završenih studija filozofije, da bi potom veoma brzo preskočio stažiranje na razvijenoj francuskoj džez sceni i preselio se u SAD. Premda se školuje kod renomiranih džez muzičara, iskustvo stiče u radu sa muzičarima world music orijentacije, kao što su nekadašnji bubnjar Fele Kutija Džodž Kuo, kamerunski pevač Martino Atangana, i drugi. Album Abu Sadiya, koji predstavlja i na Jazzahead festivalu, pravi novi zaokret u njegovoj karijeri, gde kroz rad sa vrhunskom francusko-američkom ritam sekcijom, koju čine izuzetno cenjeni muzičari Vensan Segal na violončelu i Našit Vejts na bubnjevima, spaja melodične tuniske teme i punokrvni moderni džez.

Autor Nikola Marković
Urednik Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво