Imaginarni pejzaži

Predstavićemo najnoviji album „The Centre Cannot Hold” (Središte popušta) Bena Frosta koji je 29. septembra objavljen u produkciji diskografske kuće Mute Records.

U proteklih godnu dana objavljeno je nekoliko albuma eksperimentalne elektronike, koji se direktno obraćaju sadašnjem političkom trenutku u svetu, na zabrinut i kritički način - Okrutni optimizam Lorensa Ingliša, radovi Lejlanda Kirbija ili Rekvijem za Edvarda Snoudena Metjua Kolinsa. Politički kontekst mišljen je kao još jedna, nezapisana, deonica celokupne partiture, insistirajući pritom na atmosferi trvenja, nesigurnosti i tenzija, ali i na opštem žalobnom tonu jednog modernog rekvijema za društvo koje doživljava duboku krizu svojih institucija i temeljnih humanističkih postulata.

Poslednji album The Center Cannot Hold Bena Frosta polazi od slične premise, od urgencije da se o današnjem trenutku prozbori sada i ovde, i ako je moguće bez traženja prevelike umetničke distance. Ben Frost stvara album gotovo ekspresionističke naglašenosti, oslanjajući se pritom na neke od zvučnih tropova koje smo već čuli u prethodnoj deceniji - pre svega one sa dabstep remek-dela dvehiljaditih, albuma Untrue britanskog umetnika Beriala. Ipak, Ben Frost ostaje pre svega dosledan sebi, to jest radikalnom putu koji je zacrtao svojim albumom Aurora. Snagu numera postiže pre svega koristeći britkost, nebrušenu neposrednost i sebi svojstven intenzitet. Sve ovo je naglašeno i kroz činjenicu da je album snimljen za deset dana u legendarnom studiju Electric Audio Stiva Albinija u Čikagu. Materijal prezentovan na albumu je zabeležen na živim sesijama i kako to Frost naglašava ova „muzika ne postoji u prostoru, već u određenom prostoru; ona je dokument događaja, sobe i kompozitora u njoj. Ova muzika nije u potpunosti kontrolisana i izgleda kao da se anksiozno, često nasilno takmiči sa svojim stvaraocem". Urgencija i pesimizam, u svojoj gotovo očajničkoj i pobunjenoj auri, isijavaju u svim numerama. Sami nazivi takođe, ukazuju na nama bliske, ali politički jasno definisane teme, čiju demontažu ili zloupotrebu vidimo svakodnevno. Pročitajmo neke od njih: Zdravstvena zaštita, Prag vere, Teorija traume, Jedna Helfajer raketa košta 100.000 dolara, Sve što voliš biće izbrisano sa lica zemlje, Tužna entropija. Dok slušamo album čini nam se da je vreme isteklo i da svet kakvog poznajemo putuje prema neizbežnoj propasti. Ovo je apokaliptičan album, čija tugovanka je puna besa spram nedogovornosti i kratkovidosti sistema u kojem živimo.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво