Muzej zvuka – Zilbermanove orgulje

Snimak sa koncerta održanog 18. decembra prošle godine u katedrali Svete Marije u saksonskom gradu Frajbergu, kada je na instrumentu Gotfrida Zilbermana nastupio orguljaš Albreht Koh.

U ovoj poznogotičkoj crkvi iz XV veka nalaze se impozantne Zilbermanove orgulje - prvi veliki instrument ovog graditelja napravljen 1714. godine. Gotfrid Zilberman je rođen u okolini Frajberga, a početkom 18. veka, zajedno sa svojim bratom otišao je u Alzas, gde se upoznao sa franko-alzaškom školom graditeljstva orgulja. Nakon povratka u Saksoniju 1710, iako je imao samo 28 godina, dobio je porudžbinu da napravi veliki instrument u Katedrali u Frajbergu, koje su naišle na izuzetno dobar prijem. Usledile su brojne porudžbine širom ove nemačke pokrajine, te je danas ostalo sačuvano preko 30 originalnih baroknih orgulja Gotfrida Zibelrmana samo u Saksoniji, uključujući i instrument u Katoličkoj crkvi u Drezdenu.

Dizajn orgulja u Katedrali u Frajbergu nastao je u saradnji sa orguljašem Elijasom Lindnerom, učenikom Johana Kunaua , a instrument je posedovao 3 manuala i pedal sa 44 registara. Izgled orguljišta, odnosno kutije instrumenta je takođe nastao pod Lindnerovim uticajem, a Zilberman će ga kasnije koristiti i u svojim kasnijim porudžbinama. Ovaj instrument je bio veoma cenjen zbog svog lepog zvuka i tehničke perfekcije, te se Zilbermanova reputacija brzo širila, čak toliko da je graditelj zatražio od Frederika I, kralja Poljske i saksonskog Vojvode, da mu dodeli zvaničnu titulu „dvorskog i državnog graditelja orgulja".

Zilbermanove orgulje su bile poznate po veoma lepom zvuku gornjih registara, kao i „trombona" koji su pružali osnovu bas registra, koji je Bah, na primer, smatrao veoma važnim. Brojni orguljaši su isticali takozvani „Zilberklang" odnosno „srebrnkasti zvuk" Zilbermanovih orgulja, a zna se da je i Mocart rekao da su ovi instrumenti „veličanstveni bez premca".

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво