Hronika Trećeg programa

Možete pratiti tekst Aleksandre Bosnić Đurić „Antinomije i recepcije”, napisan povodom knjige Radivoja Cvetićanina „Konstantinović: Hronika” koja je nedavno objavljena u izdanju Dan grafa (Danas) iz Beograda.

U knjizi Konstantinović: Hronika Radivoj Cvetićanin je dao svojevrsnu otvorenu povest lišenu olako izrečenih sudova i procena, izbegavši da priču zatvori u grube okvire kvalifikativa, najčešće zamke i najčešćeg izazova književnim istoričarima, autorima književnih hronika. Naprotiv, svesnim i veštim spisateljskim manirom dopustio je da datumi i godine, događaji i ljudi, zastupljeni pisci i kritičari, ličnosti koje su činile najintimniji deo Konstantinovićevog života, njegovi bližnji, njegove ljubavi i njegovi prijatelji govore sami sobom i o samima sebi.

U čitanju ove knjige Aleksandra Bosnić Đurić nalazi zajedničku crtu koja povezuje Umberta Eka, Konstantinovića i Cvetićanina dok piše o Konstantinoviću, a to je: „poštovanje sopstvene stvaralačke ili istraživačke motivacije i odanost njoj, prihvatanje rizika da će u vremenima i kontekstima koji prečesto podsećaju na predapokaliptične, biti vrlo malo onih koji će napisano pročitati i protumačiti onako kako zaslužuju da budu pročitana otvorena dela - s nepristrasnom čitalačkom pažnjom koja poštuje autorsko izbegavanje davanja konačnih definicija, odgovora ili odrednica". Shodno tome, ova knjiga je vredan istorijsko-književni poduhvat koji istovremeno predstavlja uvid u etički, estetički, poetički i filozofski kredo Radomira Konstantinovića.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара