Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U ciklusu POZORIŠNE AKTUELNOSTI, koji emitujemo utorkom, možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na komad Luiđija Pirandela „Tako je (ako vam se tako čini)”, u režiji Jagoša Markovića i produkciji Jugosovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Italijanski nobelovac Luiđi Pirandelo napisao je sredinom prošlog veka dramu o situaciji u kojoj se pred grupom predstavnika gradskog društvenog krema otvara neobično i zamršeno pitanje odnosa u jednoj od porodica njihovih sugrađana. Što „istraga" bude išla dublje, što se pred istražiteljima budu više otvarale složene unutarfamilijarne relacije, to će, s jedne strane, celokupno ovo porodično zamešateljstvo postajati sumnjivije, dok će, s druge, biti evidentnija relativnost onoga što u konkretnom slučaju bude označeno pojmom „istina". Jagoš Marković sledi Pirandelov uvid u podeljenost ovog sveta i upravo na primeru međusobnog sudara dva doživljaja realnosti analizira sve ono o čemu je u drami reč, sa jasnom idejom da pozorište uvek mora da se na najdirektniji način tiče stvarnosti i života kojem pripada njegova publika, ali pri čemu ne upada u zamku politikantstva. Kako nas obaveštava Aleksandar Milosavljević, u jednoj od najupečatljivijih scena reditelj će istražitelje suočiti sa vihorom (ili promajom) koja silovito kovitla listove dnevnih novina po sceni, štampe koja se po prekom nalogu vremena bavi ovim slučajem i ovom istragom, ukazujući na pretnju (uostalom realnu) da se sprovedena istraga može (a u njihovom i našem slučaju - mora) pretvori u svojevrsni medijski orkan, kao krajnju konsekvencu detektovanja onoga što se može pokazati kao istina; tako, nastaje opšti šum u komunikacijama koji će još više zamagliti mogućnost da se do prave istine dođe. Ovom produkcijom Jugoslovensko dramsko pozorište je još jednom potvrdilo svoj status našeg možda i najekskluzivnijeg teatra koji istrajno odoleva trendu komercijalizacije i bavi se ozbiljnim, umetničkim projektima.

Sledećeg utorka, 21. novembra, možete pratiti Milosavljevićev osvrt na predstavu Četiri brata, prema tekstu Radovana Tišme, u režiji Dragana Jakovljevića i izvođenju ansambla Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво