Portreti

Srđan Vučinić: U potrazi za izgubljenim rajevima – Emir Kusturica

U ciklusu PORTRETI, koji emitujemo od 1. septembra, možete pratiti eseje Srđana Vučinića. Tekstovi će uskoro biti objavljeni u knjizi „Portreti: 24 sličice u sekundi” u izdanju Filmskog centra Srbije.

Kada piše o Emiru Kusturici, Srđan Vučinić naglašava da je u pitanju jedan od onih autora koji svesno i planski podrivaju konformizam percepcije i razumevanja, onemogućujući uslovni mehanizam svođenja na poznato, na kojem počivaju žanrovski film i njegovi pobornici. Čak i kada na špicu stavi podnaslov „ljubavno-istorijski film" (u Ocu na službenom putu) ili „ljubavni film" (u Domu za vešanje), Kusturici ne treba suviše verovati - jer i ovo samoodređenje pre je podsmeh ukalupljenosti žanrovske katalogizacije, njenoj apotekarskoj sterilnosti.

Vučinić pokušava da ispita temelje na kojima Kusturičin svet počiva, onakav kakvim nam se može ukazati nakon početnih otpora, „svet drugačiji od dotadašnjeg, ali savršeno jasan". Prvo treba imenovati i odgonetati suprotstavljene sile koje se u njegovoj osnovi nalaze; potom tragati za alhemijskom „formulom" i simboličkim jezgrom koje nepomirljive suprotnosti ujedinjuje. Pri svemu tome, od posebne važnosti su Kusturičini likovi, njihovo tumačenje vlastitog sveta i egzistencije, čitanje smisla između nemuštih redova svakodnevice.

Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво