Nova diskografija

Predstavljamo kompakt-disk ansambla Il Đardino Armoniko pod upravom Đovanija Antoninija na kojem se nalaze dela Jozefa Hajdna i Domenika Čimaroze.

Jedan od vodećih ansambala za istorijski informisano izvođenje je 2014. godine započeo svoj ambiciozni projekat pod nazivom „Hajdn 2032" sa idejom da do 300. godišnjice rođenja objavi svih 107 simfonija ovog autora. Ono što ovaj projekat izdvaja u odnosu na slične poduhvate jeste sama koncepcija pojedinačnih izdanja, na kojima nisu hronološkim redom interpretirane Hajdnove simfonije, već su diskovi tematski osmišljavani. Osim toga, na svakom izdanju članovi ansambla Il Đardino Armoniko izvode i po jedno delo nekog Hajdnovog savremenika, kako bi pružili kontekst u kojem su se data dela pojavila.

Nedavno je u izdanju diskografske kuće Alfa objavljen četvrti kompakt disk iz ove serije, pod nazivom Il Distratto (Pometeni čovek) - prema simfoniji sačinjenoj od orkestarske muzike koju je Hajdn napisao za istoimenu pantomimu izvedenu u Esterhazi. Uz ovo delo, na albumu se nalaze još dve Hajdnove simfonije iz (i nakon) Sturm und Drang perioda - Simfonija broj 70 u De duru i broj 12 u E duru - koje je ovaj ansambl „upario" sa Čimarozinom bufo intermecom pod nazivom Il maestro di cappella. Posmatrajući ovakav program, prepoznaje se da je zajednički imenitelj ovih dela bila scena - bufo opera i smisao za humor, po kojem je Hajdn bio dobro poznat. U simfoniji Il Distratto, čija je puna oznaka Simfonija broj 60 u Ce-duru, nalazi se čuvena situacija u kojoj završni, šesti stav započinje energičnim akordima koji se iznenada prekidaju, kako bi se tok nastavio disonantnim zvucima nalik štimovanju orkestra, što bi trebalo da ukaže na „pometenost" članova ansambla, pre nego što se konsoliduju i nastave izvođenje. Simfonija broj 12 prožeta je duhom bufo opere, uključujući i gotovo doslovni citat Serpinine arije iz Služavke gospodarice, dok je veza Simfonije broj 70 sa svetom opere i scene nešto problematičnija - naime Antonini navodi da je trebalo da uzlazni tonovi fugiranog finala predstavljaju simbol podizanja nove opere u Esterhazi, budući da je simfonija premijerno izvedena prilikom svečanog polaganja kamena temeljca ovov zdanja.

U svet klasične bufo-opere vraća nas Čimarozna kratka komedija o dirigentu kojem glavobolje zadaje njegov neposlušni orkestar, a u kojoj nastupa odlični Rikardo Novaro, uspešno dočaravajući lik uštogljenog kapelmajstora.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво