Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Stefana Savića na koncert koji su na zatvaranju 49. BEMUS-a održali članovi Simfonijskog orkestra RTS-a, kao i osvrt Dejana Petrovića na filmove Petre Volpe „Božanski poredak” i Paua Fausa „Ada za gradonačelnicu”, prikazane na 13. filmskom festivalu Slobodna zona.

Na zatvaranju 49. Beogradskih muzičkih svečanosti, 20. oktobra u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, nastupili su Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, kojim je dirigovao Bojan Suđić, a ulogu soliste imao je violinista Jurij Revič. Izvedena su dela Damjana Jovičina Matematički san, Koncert za violinu i orkestar Nikola Paganinija i izbor numera iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva. Stefan Savić posebno ističe lepu tradiciju BEMUS-a da svake godine poručuje novo delo domaćeg kompozitora. Ove godine čast je pripala mladom kompozitoru Damjanu Jovičinu koji se predstavio delom pisanim za simfonijski orkestar Matematički san, a kako stoji u programskoj knjižici - kompozicija govori o formalnom stanju sna u neformalnom snu stvaralaštva reflektovanim kroz odnos strukturisanog i haotičnog, namernog i nehotičnog, umerenog i neumerenog, više nego klasičnog i neklasičnog.

* * *

Sa 13. filskog festivala „Slobodna zona", koji je održan od 1. do 6. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Dejan Petrović piše o dva ostvarenja koja govore o ženskom političkom aktivizmu. Prvo će biti reči o filmu Božanski poredak rediteljke Petre Volpe, u kojem pratimo domaćicu Noru koja će početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka preuzeti veoma aktivnu ulogu u borbi za pravo glasa žena u Švajcarskoj. Drugi je dokumentarni film Ada za gradonačelnicu reditelja Paua Fausa, a centralna figura ovog ostvarenja je neposredna i simpatična Ada Kolau, koja će preći put od anonimne političke aktivistkinje do nacionalno prepoznatljive ličnosti i tako dospeti na mesto gradonačelnice Barselone.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво