Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Ivane Cmiljanović na nastup Nurije Rial i Edina Karamazova u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca u Beogradu, kao i osvrt Bojane Radovanović na koncert kamerne muzike Pandemonijum koji su u sali Beogradske filharmonije održali njeni članovi pod dirigentskim vođstvom Hajnca Karla Grubera.

Osme večeri 49. BEMUS-a koncert su održali gitarista i lautista Edin Karamazov i sopran iz Španije Nurija Rial, koji su izveli Pet sefardskih pesama Lorenca Paloma, kompozicije iz ciklusa Tonadilije u starom stilu Enrikea Granadosa, delo Katedrala Agostina Bariosa i Sedam španskih pesama Manuela de Falje. Kako ocenjuje Ivana Cmiljanović, Edin Karamazov i Nurija Rial su pokazali da je njihov zajednički projekat veoma uzbudljiv za beogradsku publiku, te se možemo nadati da će zaživeti i u koncertnim dvoranama širom sveta. Svojom izvanrednom interpretacijom dokazali su da itekako mogu da prošire polje svog umetničkog delovanja, a njihov nastup bio je jedan od najzanimljivijih i najinventivnijih trenutaka ovogodišnjeg BEMUS-a.

* * *

Na drugom koncertu iz ciklusa kamerne muzike Pandemonijum, koji ove sezone priređuje i izvodi Beogradska filharmonija, nastupio je solista i dirigent Hajnc Karl Gruber. Tom prilikom izvedena je Muzika preobraženja (opus 42a) i odlomak iz opere Das Märchen von Franferlieschen Schönefüßchen (iz 1983. godine) Kurta Švercika, te Gruberov pandemonijum za šansonjera i ansambl prema poeziji za decu H. K. Artmana Frankeštajn. Po rečima Bojane Radovanović, široka paleta stilova, upakovana u jedan koncert obojen jednostavnim, tonalnim jezikom, sa uticajima popularne muzike s početka 20. veka, podsticajno su delovali na izražajnost i ubedljivost izvođenja. Kratki odseci nizali su se jadan za drugim u nadahnutom muziciranju izvođača, ističući u humorističnom ili ironičnom okruženju koncizne solističke deonice Miroslava Petrovića (violina), Nemanje Stankovića (violončelo) i Kornela Papište (tuba).

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво