Razum i osećajnost – Kvinteti Ignaca Holcbauera

Slušaćete interpretacije članova ansambla Končerto Keln.

Kompozitor Ignac Holcbauer je rođen u Beču 1711. godine, a u ranoj mladosti otkrio je sklonost ka muzici. Njegova porodica se, međutim, protivila ovom izboru, tako da je Holcbauer saznanja o muzici proširivao proučavajući Fuksov kontrapunktski traktat Gradus ad Parnassum. Nakon susreta sa Fuksom, stariji majstor je proglasio Holcbauera velikim talentom i založio se da otputuje u Italiju, kako bi usavršio svoja znanja.

Holcbauerovo prvo značajnije profesionalno nameštenje bilo je mesto kalepmajstora u mestu Holešov u Češkoj, gde je postavio svoju prvu operu, a sredinom 18. veka njegova dela su počela da se prikazuju i u Beču, pre svega u Burgteatru. Posle kraćeg boravka u Štutgartu, Holcbauer je 1853. godine postao kapelmajstor pozorišta manhajmskog dvora, gde je sa kraćim prekidima ostao sve do smrti 1783. godine. Iako je bio prvenstveno uključen u produkciju operskih predstava, iz ovog perioda je sačuvan i niz instrumentalnih kompozicija koje je izvodio čuveni dvorski orkestar. Među njima je i 205 simfonija, koncerata i srodnih žanrova koji će anticipirati pojavu jedne od omiljenih pariskih formi - koncertantne simfonije.

Kada je reč o kamernim delima, ona obuhvataju relativno skroman, ali značajan segment Holcbauerovog opusa. Ona otkrivaju mnogo širi spektar tekstura, dinamičkog nijansiranja i harmonskog bojenja nego što je to slučaj u simfonijskim delima ovog autora.

Posebno su u tom smislu razrađeni njegovi kvinteti, koje ćete slušati u večerašnjoj emisiji, u kojima se pojavljuju razvijeni melodijski dijalozi između deonica ansambla.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара