Tribine

Populizam: uzroci i posledice – Z. Lutovac, Č. Čupić, I. Ristić

U emisiji TRIBINE četvrtkom možete slušati snimke sa okruglih stolova koje tokom ove jeseni organizuje Institut društvenih nauka iz Beograda povodom obeležavanja 60 godina od svog osnivanja. U prvoj emisiji ovog ciklusa o temi „Teorijska shvatanja populizma i njegov odnos prema reprezentativnoj demokratiji” razgovaraće Zoran Lutovac, Čedomir Čupić i Irena Ristić.

Zoran Lutovac se u svom izlaganju bavi odnosom političkih elita prema građanima i reprezentativnoj demokratiji, na jednoj strani, i građana prema reprezentativnoj demokratiji i političkim elitama, na drugoj. Na primeru Srbije, a na osnovu istraživanja javnog mnjenja, autor je pokazao kakav je odnos političkih elita prema demokratiji uopšte, demokratskim procedurama i institucijama, te kakav je odnos građana prema političkim elitama, demokratiji i njenim institucijama.   

Čedomir Čupić razmatra osnovne karakteristike populizma i populističkih ideologija, uzimajući u obzir autoritarni populizam i populistički tip demokratije. Među mogućim upotrebama i zloupotrebama populizma autor navodi: osvajanje demokratskih institucija od strane nekvalifikovanih i polukvalifikovanih pojedinaca iz političke elite, nerealna i lažna obećanja populističkih vođa, ogoljeni pragmatizam, forsiranje uspeha po svaku cenu, razaranje vrednosti i vrednosnog sistema.

Irena Ristić ukazuje na problematiku definisanja pojma populizma u stručnoj literaturi. Dok se u svakodnevnoj upotrebi ovaj termin koristi kao sinonim za demagogiju i oportunizam, u stručnoj literaturi se u svrhu njegovog definisanja podrazumevaju: postojanje dvaju homogenih grupa - elite i naroda, njihov antagonistički odnos, kao i primat narodne volje.

Snimak je zabeležen na okruglom stolu Populizam - uzroci i posledice koji je održan 10. oktobra u Institut društvenih nauka u Beogradu.

Sledećeg četvrtka, 2. novembra, možete slušati diskusiju o temi „Populizam kao politički diskurs i politički stil".

Ciklus uređuju Tanja Mijović i Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво