Muzej zvuka

Slušaćete kompozicije Žoskena de Prea napisane za Erkolea I, Vojvodu od Ferare – misu Hercules Dux Ferariae, sekvencu Inviolata, integra et casta es Maria i motet Miserere mei, Deus – u izvođenju ansambla A Sei Voći.

Misa Hercules Dux Ferariae napisana je u čast Vojvode Erkolea I od Ferare, a nastala je između 1471, kada je ovaj plemić stupio na presto ove italijanske države, i 1505. godine, kada je izdavač Petruči objavio zbirku De Preovih misa, među kojima je bilo i pomenuto delo. Sam Žosken de Pre je u službu Vojvode od Ferare stupio 1503. godine, postavši deo jedne od najimpresivnijih muzičkih kapela tog doba, u kojoj su bili i Jakob Obreht, Antoan Brimel, Johanes Martini i Hajnrih Isak. Naime, Vojvoda Erkole I je bio veliki pokrovitelj umetnosti i nastojao je da od svog vojvodstva načini jedan od najvećih muzičkih centara tog doba. Lično se zalagao da najbolji pevači stupe u njegovu službu, te je čak pregovarao i sa papom da mu prepusti jedan broj svojih najboljih solista.

Žosken de Pre će, međutim, u Ferari provesti samo godinu dana, jer će zbog epidemije kuge otići u Francusku gde će ostati, verovatno pod patronatom Luja XII sve do smrti, 1521. godine.

Misa Hercules Dux Ferariae je jedan od prvih misnih ordinarijuma koji nije bio zasnovan na koralu ili nekoj od postojećih duhovnih ili svetovnih melodija, već na tehnici sođeta kavata, odnosno muzičke teme izvedene iz imena ili reči. U ovom slučaju radi se o tome da su vokalima Erkoleovog imena i titule na latinskom jeziku - Hercules Dux Ferariae - pridodate odgovarajuće note solmizacije. Na taj način Žosken de Pre dobija kao kantus firmus sledeću temu: de-ce-de-ce-de-ef-e-de, koji se u svakom segmentu mise pojavljuje tri puta, često je koristeći i u diminuiranom, kao i u retrogradnom vidu.

Pored mise, u emisiji ćete čuti i sekvencu Inviolata, integra et casta es Maria i motet Miserere mei, Deus. Motet je nastao na izričit zahtev Vojvojde Erkolea I, koji je kompozitora učinio najplaćenijim muzičarem u istoriji kapele u Ferari. U njoj se tada nalazio 31 muzičar, čije izuzetne izvođačke sposobnosti je De Pre imao na umu kada je komponovao i dvanaestoglasnu kanonsku sekvencu Inviolata, integra et casta es Maria.

Urednica emisije: Ivana Neimarević 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво