Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U ciklusu POZORIŠNE AKTUELNOSTI, koji emitujemo utorkom, možete slušati tekst Aleksandra Milosavljevića pod naslovom „O BITEF-u na filmskoj traci”.

Tekst „O BITEF-u na filmskoj traci" napisan je povodom toga što se od ove godine ukida istoimeni BITEF-ov off program. Ovaj program je decenijama uređivala Vera Konjović koje je bila i prevodilac većine predstava prikazanih na ovom festivalu, ali i mnogih predstava čije smo projekcije imali priliku da gledamo u ranim popodnevnim ili kasnim večernjim satima u okviru pomenutog off programa, a koje su nam, baš kao i sam festival, pružale dragocene informacije i otvarale nove teatarske vidike. Sama Vera Konjović je predložila ukidanje ovog programa jer je, kaže, uvidela da festivalska publika nije više zainteresovana da gleda snimke pozorišnih predstava ili filmske ekranizacije dramskih tekstova. Vreme u kojem živimo je, dakle, učinilo svoje. Vera Konjović zaključuje ovim povodom da nije svaki kraj tužan. Pa ipak, Aleksandar Milosavljević se ne slaže sa ovom konstatacijom i ukazuje na značaj koji su za njega kao budućeg, ali i kao ostvarenog pozorišnog kritičara imala prikazivanja predstava na bioskopskom platnu: „Ne znam koliko je drugima značio BITEF na flmskoj traci, ali za mene je on bio još jedan izuzetno važan prozor u svet pravih teatarskih čarolija. No, blagodareći baš ovom programu danas sebe smatram jednim od gledalaca Strelerovog Sluge, i to jednim od onih gledalaca koji se oseća kao da je ovu predstavu video uživo".

Sledećeg utorka možete pratiti Milosavljevićev osvrt na Bijenale crnogorskog pozorišta koji je održan od 11. do 18. oktobra u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се