Nova diskografija

Predstavljamo kompakt-disk pod nazivom „Dueti” tenora Rolanda Viljazona i basa Ildara Abdrazakova, koji je 22. septembra objavila diskografska kuća Dojče gramofon.

Ovi pevači su se udružili sa orkestrom Metropoliten iz Montreala pod upravom Janika Neze-Segena, kako bi načinili izbor iz dela italijanskog i francuskog operskog repertoara, i to nekim od najpoznatijih dueta za dva muška glasa. U tom smislu, ovaj kompakt disk predstavlja osveženje u obilju sličnih izdanja posvećenih duetima za muški i ženski glas, i osvetljava samo mali segment bogate literature posvećene ovim sastavima. Očekivano, na ovom disku se nalaze dueti iz Verdijeve opere Simon Bokanegra, koja važi za delo sa nekim od najlepših ansabala za tenor i bas, ali su tu i dueti iz sve popularnije Bizeove opere Lovci na bisere, te opere Karmen, Gunoovog Fausta, Boitovog Memfista, kao i iz bufo opera Gaetana Donicetija - Don Paskvale i Ljubavni napitak. Ovaj „lepršaviji" i lakši deo repertoara, međutim, na samom kraju kompakt diska dobija i svoju kulminaciju u „bisevima" - kompozicijama Granada Augustina Lare i Oči čornije Florijana Hermana, kao omažima meksičkom, odnosno ruskom poreklu pevača. Ove numere predstavljaju „iskliznuće" u odnosu na jasno koncipiran program izdanja i nepotrebno podilaženje ukusu publike, odnosno onome što iz nekog razloga urednici izdanja misle da bi moglo da se dopadne ljubiteljima istinskih bisera operske literature.

Dok glasu Rolanda Viljazona, koji je dugo bio odsutan sa scene, i dalje nedostaje snage u vrhuncima arija, Idlar Abdrazakov se na svom prvencu za Dojče gramofon pokazuje kao jedan od trenutno najimpresivnijih basova. Njih prati i agilni orkestar pod upravom Janika Neze-Segena, koji je postavio nešto laganija tempa, ali koji okretnom i energičnom koncepcijom pratnje dokazuje zašto je zaslužio poziciju novog šefa-dirigenta Metropoliten opere u Njujorku.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара