Studije

Jovan Aranđelović: Kako nastaju dugovečna dela

U emisiji STUDIJE možete pratiti ciklus „Kako nastaju dugovečna dela”, u kojem ćemo do petka, 27. oktobra, čitati delove iz istoimene knjige Jovana Aranđelovića.

U zbirci književnih i filozofskih ogleda Kako nastaju dugovečna dela Jovan Aranđelović iznosi svoja zapažanja o najznačajnijim dostignućima nauke i umetnosti u svetskim okvirima i poredi ih sa dometima naše kulture, uočavajući da u našem stvaralaštvu postoji značajna neujednačenost. Na primer, za razliku od filozofskog, naše književno nasleđe predstavlja nepresušno vrelo dragocenih iskustava o načinima na koje se srpska kultura od svojih početaka do naše savremenosti uzdizala, stvarajući mnoštvo izuzetnih dela trajne vrednosti. Razlog tome je, između ostalog, i odsustvo javne svesti kako o filozofiji samoj, tako i o nezadovoljavajućem stanju unutar nje. Autor posebno ističe efemeran položaj filozofije i kritikuje sada već prevaziđeni model „čiste nauke". Pozivajući se na najznačajnije filozofe u istoriji, ali i na naše naučnike i mislioce (poput Nikole Tesle ili Mihaila Đurića), Aranđelović naglašava da filozofija ne može i ne sme biti nezainteresovana za politiku i društvo.

U emisjama koje možete slušati od ponedeljka do petka pročitaćemo oglede „Filozofija kao uzor naukama (Kako je moguće govoriti o nauci kao o umetnosti?)", „O prividu da je postojeće jedini izazov mišljenja (O zanemarivanju onoga što ne egzistira)" i „Nauka i savremeni svet" iz Aranđelovićeve knjige Kako nastaju dugovečna dela?.

Ciklus priredili Tanja Mijović i Predrag Šarčević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи