Džez

Odabrane numere sa albuma „Desire and Freedom” i „The Attic” portugalskog saksofoniste Rodriga Amada, koji će sa svojim Motion triom nastupiti na ovogodišnjem Beogradskom Džez festivalu 29. oktobra u Domu omladine.

Portugalski saksofonista Rodrigo Amado istaknuti je muzičar srednje generacije evropskog fri džeza, i jedan je od rodonačelnika matične scene koja doživljava snažan uspon u poslednjih dvadesetak godina. Aktivan već od devedesetih, simbolično je vezan i za uspeh danas poznate izdavačke kuće Clean Feed iz Lisabona, kao muzičar koji je svirao na prvom albumu ovog izdavača, ali koji će sa njima surađivati i tokom narednih godina. Značajan proboj ostvaruje i u postavi sa velikanima čikaške i evropske avangarde, basistom Kentom Keslerom i bubnjarom Polom Nilsenom Lavom. Poslednjih godina svira u nizu različitih postava, među kojima se najviše izdvaja Motion Trio sa portugalskim muzičarima - čelistom Miguelom Miroom i bubnjarem Gabrielom Ferandinijem iz grupe RED Trio.

Album The Attic je ostvaren u postavi sa basistom Gonsalom Almeidom i bubnjarem Markom Frankom i na njemu se Amado redstavlja kao instrumentalista snažne, mišićave intonacije. Portugalski saksofonista baštini tradiciju velikih saksofonista iz istorije žanra, ali i staje u stilsku ravan sa današnjim bardovima fri džeza poput Kena Vandermarka ili Matsa Gustafsona. Premda oba albuma nastoje da uhvate neposrednost i sirovost interakcije muzičara, ovogodišnji koncertni album i produkcijski naglašava ugođaj žive muzike. Amado ostavlja u miksu i samu akustiku prostorije sa svim njenim tehničkim nesavršenostima, dodatno apostrofirajući atmosferu koncerta i stavljajući slušaoca u sred dvorane.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи